Daar bovenop zorgt de euro ervoor dat er steeds meer gecentraliseerd wordt en dat dat gepaard gaat met vergaande interventies door Brussel.
100.000 euro per gezin
Volgens hem kost de euro, en vooral ook de overdrachtsbetalingen, Nederland de komende decennia ten minste 400 miljard euro, wat neerkomt op meer dan 100.000 euro per gezin. De Haas noemde dat een 'voorzichtige berekening'.
Hij ging dinsdagavond in het programma Nieuwsuur over zijn boek in debat met Wim Boonstra, hoofdeconoom van Rabobank. De Haas werkt als hoofd research en beleid voor Media Pensioen Diensten.
Boonstra erkende dat er afgelopen jaren veel misgegaan is met de euro. Maar dat ligt volgens hem niet zozeer aan de munt, maar aan de 'leugens in Zuideuropese landen als Griekenland, aan beleidsmakers die afspraken niet nakwamen en aan beleid dat niet is uitgevoerd'.
Uit de euro kost 50 mrd
De Haas vindt dat Nederland uit de euro moet, omdat de eenheidsmunt niet meer handel en welvaart oplevert, maar alleen maar geld kost. Hij is wel voorstander van de Europese Unie, maar het verdrag voorziet er volgens hem niet in dat je uit de euro stapt, maar in de Europese Unie blijft. De Haas schat dat het opgeven van de euro en een terugkeer naar de gulden Nederland ongeveer 50 miljard euro zal kosten.
Boonstra vindt het een nachtmerrie als Nederland zowel uit de euro als de Europese Unie zou stappen. Hij schat de schade hoger in dan 50 miljard en waarschuwt dat Nederland dan als een paria in Europa zal worden behandeld.
Stakingen toen en nu
De Rabo-econoom wijst het idee af dat Nederland uit de euro stapt, omdat we dan weer zouden terugkeren naar 'de monetaire chaos van de jaren tachtig met telkens weer aanpassingen, die vakbonden de straat opjoeg'.
De Haas pareerde die opvatting met de stelling dat de vakbonden in Griekenland nu ook de straat opgaan en dat dat komt omdat deze relatief zwakke landen het ventiel voor hun economie heeft ontnomen doordat de wisselkoersen niet meer kunnen worden aangepast.
De Haas sprak onlangs bij een masterclass van Fondsnieuws, waarin hij zijn visie op de economische ontwikkeling ontvouwde.