Dat zegt hoofdeconoom en chief investment officer Steen Jakobson van Saxo Bank.
De wereld die in de financiële crisis van 2008 op z’n kop gezet werd, kan een terugkeer van de conjunctuurcyclus verwachten in 2016. De rentes zullen omhoog schieten en beleggingscategorieën die winnaars en verliezers waren ten tijde van het soepele monetaire beleid, zullen van plek wisselen, zo voorspelt hij.
Grondstoffen zullen daarbij de koppositie gaan innemen, mede gelet op de uitrol van China's enorme investeringsplannen.
Jakobsen: ‘We naderen het absolute dieptepunt in mondiale rentetarieven, inflatie, de euro en werkgelegenheid, dus 2016 zal het daadwerkelijke 'nulpunt' zijn waartegen we alle toekomstige meetpunten zullen afzetten. Nu de conjunctuur weer aantrekt zal er een periode van pijnlijke aanpassingen volgen die materiële gevolgen heeft voor aandelen en obligaties.
Tegenover deze correctie verwacht ik een renaissance en outperformance in grondstoffen, wanneer China begint met het ‘Nieuwe Zijderoute’-project en zijn excessieve reserves gebruikt om in Eurazië krediet te verlenen en in infrastructuur te investeren.’
De nieuwe handelsroute over land en zee is het grootste economische experiment sinds het Marshall Plan in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Met 4 biljoen dollar aan buitenlandse deviezenreserves hebben de Chinezen het plan opgevat om hun commerciële en politieke invloedssfeer in heel Eurazië, 'van China’s oostkust tot aan Venetië in Italië en Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika'.