Dat voorspelt consultancy EY in het rapport ‘ETF Development: 2015 and beyond’ dat in november verschijnt maar waarvan nu al enkele bevindingen met Fondsnieuws werden gedeeld.
In de afgelopen vier jaar bedroeg de gemiddelde groei van de ETF-markt wereldwijd 17 procent per jaar, zegt Lisa Kealy, assurance partner bij EY. Dat is aanzienlijk meer dan de 7 procent gemiddelde jaarlijkse groei voor actief beheerde beleggingsfondsen en de 6 procent groei voor hedgefondsen.
Wereldwijd bedraagt het marktaandeel van ETFs in de beleggingsfondsenindustrie daarmee nu zo'n 8 procent, zo blijkt uit het onderzoek dat samenwerking met SPDR ETFs werd uitgevoerd.
Inhaalslag
Er zijn echter grote regionale verschillen. Zo is het marktaandeel in de VS al 11 procent terwijl in Europa slechts 4 procent van het totaal in fondsen belegde vermogen in ETFs is ondergebracht. In Azië is dit percentage nog lager.
‘Binnen drie tot vijf jaar zal het marktaandeel in alle regio’s met dubbele cijfers geschreven worden’, stelt Kealy.
De groei in Europa zal versnellen naar 20 en 25 procent per jaar. Dit wordt onder meer gedreven door de behoefte van beleggers om te diversifieren tegen lage kosten, de verbeterde verhandelbaarheid van ETFs en een vergrijzende bevolking die meer zekerheid wil met betrekking tot het te verwachten rendement.
‘Ook een positieve factor voor de ETF-groei in de regio is dat verschillende Europese toezichthouders wet en regelgeving op het vlak van provisies hebben uitgerold’, vult Alexis Marinof aan. Hij is hoofd voor de regio EMEA van SPDR ETFs, de ETF-tak van State Street Global Advisors.
In Nederland is een provisieverbod al sinds begin dit jaar van kracht, hetgeen tot een toename voor beleggingen in ETFs heeft gezorgd.
Aan een voorspelling waar de groei van ETFs zal eindigen durven Kealy en Marinof zich niet te wagen. ‘Duidelijk is in elk geval dat deze markt nog verre van volwassen is.‘
Core-producten
De gros van de instroom zal worden opgeëist door traditioneel gewogen, breed gespreide ‘core’ producten. Marinof: ‘In Europa zien we echter ook een enorme vraag naar smart bèta producten, dit krijgt steeds meer aandacht.' Kealy: 'In de VS is juist meer belangstelling voor actieve ETFs.’
Een grote consolidatiegolf onder de vele ETF-aanbieders zegt Kealy de komende jaren niet te verwachten. ‘De top-3 beheert 70 procent van de assets. Het verschil met de andere spelers zal iets afnemen.
Je hebt enkele overnames in Europa gezien door partijen die een “entry point” zochten, zoals de overname van Boost door Wisdom Tree en de overname van Source door private equityfirma Walburg Pincus. Maar ik voorzie geen grote consolidatie onder Europese aanbieders.‘