Dat schrijft Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders in een nieuwe marktvisie.
Het herstel van de wereldeconomie zet volgens hem weliswaar door, maar de groeiverwachtingen zien er veel minder rooskleurig uit
Zowel voor dit jaar als voor komend jaar stelt Schroders de verwachtingen neerwaarts bij. De groeiprognose voor 2014 voor de wereldeconomie stelt Wade nu op 2,8 procent (was 3 procent).
De groei voor de VS is neerwaarts bijgesteld van 3 naar 2,6 procent. Alleen voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is Schroders optimistischer dan voorheen. Daar bedraagt de prognose nu respectievelijk 2,2 procent en 2,9 procent (was 1,9 en 2,6 procent) voor dit jaar.
Deze bijstelling gaat gepaard met een verhoging van de inflatieverwachtingen. Voor bijna alle landen verhoogt Schroders die prognoses.
Wereldwijd gaat Wade nu uit van een geldontwaarding van 3 procent. Binnen de aanpassingen valt ook de VS op, met een opwaartse bijstelling van 0,3 procentpunt tot 1,8 procent. Alleen voor Groot-Brittannië zijn de prognoses neerwaarts bijgesteld.
Mede door deze uiteenlopende ontwikkelingen van inflatie en deflatie zullen centrale banken een uiteenlopend monetair beleid moeten voeren. De Fed en de Bank of England schroeven hun beleid van kwantitatieve verruiming terug, terwijl de ECB, de Bank of Japan en de Volksbank van China een ruimer beleid zullen voeren.
Grootste risico ziet Wade in een zwakkere groei en inflatie, veroorzaakt door een harde landing van China, deflatie in Europa en stagnatie van de wereldeconomie.
Wade stelt wel dat de problemen in de opkomende markten fundamenteler zijn dan elders. Die landen moeten zich aanpassen aan een wereldeconomie met minder vraag en intern moet er een transformatie richting binnenlandse vraag op gang komen.