'De weg die ze inslaan is bepalend voor het groeipad van deze landen zelf en van de wereldeconomie als geheel', stelt Donald Amstad (foto), directeur productontwikkeling Azië bij Aberdeen Asset Management in een bericht aan klanten.
Ondergewaardeerd
Zowel Aziatische aandelen als valuta's zijn volgens hem intussen ondergewaardeerd. Als hervormingen hun beslag krijgen, denkt Amstad dat een stijging van de valutakoersen van met name India en Indonesië mogelijk is.
In Indonesië wijzen de exitpolls op een verdeelde uitslag van de verkiezingen. Amstad noemt de vorming van een daadkrachtige regering doorslaggevend voor de toekomst van de archipel, omdat hervormingen dringend nodig zijn.
Ook India is in de ban van verkiezingen, waarvan de uitslag volgende maand wordt verwacht. De Aberdeen-manager wijst erop dat de nieuwe gouverneur van de centrale bank rust heeft weten te brengen in de financiële markten. 'Er lonkt een scenario van een combi tussen Rajan, de nieuwe gouverneur van de centrale bank en Modi als politiek leider met een pro-markt instelling.'
De Japanse premier Abe heeft de eerste twee pijlen van zijn plan bekend als Abenomics geschoten. Volgens Amstad is het de vraag de derde pijl, die structurele hervormingen van de economie behelzen, doel zal treffen. 'De snelheid van de hervormingen zal wel laag zijn', voegt hij eraan toe.
Geen Lehman
In China is onder leiding van Xi Jinping een imposante hervormingsagenda opgesteld. De politieke leiding heeft de beschikking over een enorme financiële armslag en een ijzeren politieke greep, schetst Amstad. 'Het is een land dat dingen gedaan krijgt.'
De Aberdeen-specialist stelt dat het de hervormingen zijn die de Chinese groei remmen. 'De tragere groei betekent niet dat een financiële tsunami over het land zal razen', zo denkt hij. 'Een Lehman-moment', zoals sommige economen vrezen, lijkt hem erg onwaarschijnlijk.