Dat zegt Robert Putnam, auteur en als professor verbonden aan de Harvard University, in een interview met het Canadese platform MacLeans
Volgens de gerenommeerde Amerikaanse socioloog wordt je leven en je toekomst in de Verenigde Staten steeds meer bepaald door je (voor)ouders.
Gebonden enkels
'Het is alsof kinderen uit arbeidersmilieus met aan elkaar gebonden enkels een hardloopwedstijd met kinderen uit de hogere niveaus moeten aangaan. Het is een sociologische nachtmerrie,' zegt Putnam.
Dat betekent volgens hem dat sociale verschillen niet meer zozeer samenhangen met rassenverschillen, zoals in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, maar dat vooral de verschillen tussen blanke gezinnen steeds groter worden.
'Our Kids'
In het nieuw te verschijnen boek 'Our Kids' over de kansen voor Amerikaanse kinderen, schrijft Putnam dat kinderen uit arme milieus nauwelijks nog verbonden zijn met families, school, instituties als de kerk en dat ze ook minder vrienden en mentoren hebben dan kinderen in hogere milieus.
Putnam stelt op basis van onderzoek dat sociale gelaagdheid en samenhang ook in de buurten van Amerikaanse steden in de laatste twintig jaar verdwenen is.
'Als een kuiken in een arbeidersgezin uit het nest viel, dan was er in wijken altijd wel iemand of een organisatie die hem of haar opving, maar dat net is er niet meer, stelt Putnam.
Speerpunt Obama
President Obama heeft de middenklasse tot één van de speerpunten van zijn beleid bestempeld. Hij ziet namelijk dat steeds meer middenklasse-gezinnen getroffen worden door de crisis en dreigen terug te vallen naar het niveau van de onderklasse.
Ook beleggers zien deze dramatische ontwikkeling. Zij wijzen erop dat omzet, winst en koersen van bedrijven die zich op dit segment richten, zoals bij voorbeeld Abercrombie en McDonalds onder druk staan, en wijken uit naar ondernemingen die zich richten op de massa van de onderklasse en het topsegment.
De Amerikaanse middenklasse die in de verdrukking verkeert en de reactie van beleggers op die ontwikkeling zal het coververhaal zijn van het Fondsnieuws-magazine dat volgende week verschijnt.