China, Rusland, Brazilië; enkele jaren geleden waren deze grote opkomende markten nog de groeimotoren van de wereldeconomie. Nu jagen ze beleggers schrik aan; massaal halen ze er hun geld weg. De verkoopgolf beperkt zich niet tot een aantal opkomende landen, maar wordt breedgedragen. Op vijfjaarsbasis heeft de MSCI Emerging Markets Index zo’n 20 procent ingeleverd.
Nu veel somber nieuws is ingeprijsd en waarderingen op aantrekkelijke niveaus zijn beland, dringt zich de vraag op: wordt dit het jaar van de ommekeer?
Vijf jaar op rij zijn de prestaties van aandelen uit opkomende markten achtergebleven bij die van ontwikkelde markten. Vrijwel alle fondshuizen adviseren opkomende markten in de assetallocatie te onderwegen.
Contrair
Wie een andere visie erop nahoudt, is dus uitgesproken contrair. Actiam is zo’n speler. In december sloot het zijn onderwogen-positie in opkomende markten. Het ging daarbij om een andere dan fundamentele reden, namelijk het tijdelijk willen inspelen op typisch beleggersgedrag dat in januari 'altijd' de verliezers van het afgelopen jaar worden gekocht.
'Als een paar beleggers een klein beetje richting opkomende markten gaan bewegen, kunnen we ook komende januari weer zo'n opluchtingsrally zien', scheef fondsbeheerder Corné van Zeijl van het Nederlandse fondshuis destijds in zijn column in het FD. Die vlieger ging deze keer echter niet op. Beurzen beleefden wereldwijd hun slechtste start van het jaar sinds 2008.
Sentiment
Dat turbulente begin op onder meer de Chinese beurzen leek vooral door sentimenten gedreven. Het macro-economische plaatje is volgens veel beleggingsexperts nog onveranderd: voorzichtig herstel in ontwikkelde markten en afnemende groei in opkomende markten.
Voor assetallocatiestrateeg Garry Evans van het onafhankelijke onderzoeksbureau BCA Research is dat precies de reden zijn negatieve visie op opkomende markten te handhaven. 'De economische groei en de winsten blijven verslechteren tegen een achtergrond van een zwakke wereldhandel, prijsdruk op verhandelde goederen, zwakke valuta's die beleidsmogelijkheden beperken en de noodzaak schulden af te bouwen, een proces dat na de schuldensupercyclus pas net op gang is gekomen.'
Hoopvol
Sommige strategen zijn echter hoopvol gestemd. Een lichtpuntje is bijvoorbeeld dat er nu meer realisme bestaat over de verwachte groei in de opkomende wereld. Dit zou het risico op nieuwe negatieve verrassingen met alle disruptieve marktonrust van dien moeten verkleinen.
Alex Homan (foto) van Fidelity is zelfs voorzichtig positief en sluit een ommekeer dit jaar niet uit. 'De valuta's van opkomende landen ook die voor hun economie niet sterk leunen op de export van grondstoffen zijn sterk in waarde gedaald waardoor veel landen nu zeer concurrerend zijn geworden. Dit zou een nieuwe periode van outperformance voor opkomende marktaandelen kunnen inluiden’, aldus de productspecialist van het Amerikaanse fondshuis.
Discount
Hij wijst op de lage waarderingen van aandelen uit opkomende landen. 'Ten opzichte van ontwikkelde markten handelen aandelen uit opkomende markten tegen de grootste discount in tien jaar, terwijl de gemiddelde koersboekwaarde op het laagste niveau staat sinds de financiële crisis.'
Wel is het gevaarlijk de opkomende wereld als homogene groep te zien. Homan: 'India staat er ontegenzeggelijk beter voor dan Brazilië. Waar de lage grondstoffenprijzen voor de één een economische rugwind is, is het voor de ander juist een tegenwind.'
Value trap
Evans van BCA Research spreekt in dit kader van een 'value trap': beleggers worden op het verkeerde been gezet doordat de zeer goedkope largecaps in de grondstoffensector en financiële sector het gemiddelde (11 keer de verwachte winst) sterk naar beneden halen. 'Gecorrigeerd hiervoor zijn de waarderingen aardig in lijn met die in het Westen.'
Anders dan de waarderingen doen geloven zijn beleggers juist nog helemaal niet doordrongen van de gevolgen van de groeivertraging in China, de tweede economie ter wereld, werpt fondsmanager Knut Gezelius van Skagen Global tegen.
'Dat geldt zeker ook voor de grote grondstoffenbedrijven die zich aan de nieuwe realiteit moeten aanpassen en nog veel verder in hun dividend, uitgaven en personeelsbestand moeten snijden’, zegt hij. Mogelijk dat de 30 procent discount voor opkomende marktaandelen daardoor zal oplopen tot wel 50 procent.
Indirecte kansen
Het negatieve sentiment ten aanzien van opkomende markten biedt volgens de manager van de eigenzinnige fondsboutique uit Noorwegen nu vooral indirect kansen, door aandelen uit ontwikkelde markten te kopen die overdreven hard zijn gestraft voor hun opkomende marktexposure. Carlsberg, met een sterke positie in onder meer Rusland, is zo’n voorbeeld. 'Samen met het nieuw aangetreden management is dat een smakelijke cocktail.'
Fidelity's Homan is het daar niet per se mee eens, zeker niet als het om bedrijven gaat die actief zijn in volwassen markten. Voor aandelen met de beste rendementsvooruitzichten moet men toch echt in de opkomende markten zelf zijn, zegt hij. Naspers is zo’n aandeel. Dit is een mediabedrijf uit Zuid-Afrika, een markt die iedereen 'loves to hate'.
Of Midea, een producent van huishoudelijke apparaten voor de Chinese thuismarkt met een notering aan de beurs van Sjanghai. Homan: 'Met jaarlijks 10 procent omzetgroei, 50 procent winstgroei en een aandelenrendement van 25 procent handelt dit aandeel tegen slechts 9 keer de winst en zal dat door de groei over twee jaar op 6 staan. Kortom, een bijzonder aantrekkelijk aandeel in onze ogen waarvan er in de opkomende landen meer dan genoeg te vinden zijn.'
Dit artikel staat in het Fondsnieuws-magazine dat op 17 februari verschijnt als bijlage bij Het Financieele Dagblad.