Deze waarschuwing komt van Dan Lindquist, managing director en chairman van First Trust Advisors, een Amerikaanse asset manager die een kwantitatief model gebruikt op basis van fundamentele factoren die over een langere periode alpha genereren.
Deze door First Trust gepatenteerde methodologie heet AlphaDex.
Lindquist vertelt in een gesprek met Fondsnieuws dat de vijf grootste aandelen in de Amerikaanse hoofdgraadmeter Apple, Google, Microsoft, Berkshire Hathaway en Exxon zijn. ETFs die indices volgen die bedrijven hebben geselecteerd op basis van marktkapitalisatie hebben niet Lindquists' voorkeur. First Trust kijkt naar fundamentele 'verdiensten' bij de selectie van beursfondsen en de samenstelling van een index.
De managing director van First Trust ziet het risico van de kpaitaalgewogen index, omdat daardoor de vraag naar de grootste bedrijven in de S&P 500 alsmaar groter wordt. Dat is op zich niet gezond, omdat de koers van het individuele aandeel en de onderliggende fundamentals niet in evenwicht hoeven te zijn.
First Trust probeert dat risico met zijn AlphaDex methodologie te ondervangen. Hierin worden worden aandelen geselecteerd op basis van groeifactoren als prijsmomentum, omzetgroei en price to sales. Daarnaast wordt op waardefactoren geselecteerd. Daarbij gaat het om price-to-book, price-to-cash flow en rendement op geïnvesteerd vermogen.
Op basis van return on assets vindt een kwaliteitscheck plaats, zodat de goedkoopste aandelen worden geselecteerd. 'Dat betekent dat we vaak op basis van een kwantitatieve benadering tot een andere samengestelde index komen, dan de op marktwaarde samengestelde S&P 500', aldus Lindquist.
Afgelopen jaren deden de large caps het beter dan de kleinere aandelen in de S&P 500. Volgens Lindquist is dat een gevolg van het sentiment. 'Beleggers waren risico-avers, omdat ze zich zorgen maakten over het economisch herstel. Hierdoor outperformen de grote aandelen de kleinere.'
Het factormodel bleef bij de bredere markt achter, geeft Lindquist toe. Maar inmiddels is er echter wel reden om meer accent te leggen op de kleinere bedrijven in de AlphaDex methodologie. Hij wil echter niet gezegd hebben dat Amerikaanse large caps 'overgewaardeerd' zijn. 'Nee, dat blijkt niet uit ons model, maar Europese aandelen zijn nu wel aantrekkelijk geprijsd.'
Het voordeel van een kwantitatief model waarin groei- en waardefactoren worden meegewogen, heeft volgens Lindquist het grote voordeel dat de standaarddeviatie lager is en er bovendien sprake is van een negatieve correlatie.
De performance van de AlphaDex S&P 500 TR USD Fund bedraagt year to date 3,45 procent, licht beter dan de index. Over een periode van respectievelijk drie en vijf jaar is het rendement 20,75 en 17 procent, zo blijkt uit gegevens van Morningstar.