'Gevolg van onze strategie kan zijn dat we op bepaalde momenten achterblijven', zegt Juliana Hansveden tijdens een presentatie voor pers en klanten donderdag in het Amsterdamse Hilton Hotel.
Dit gebeurde in de eerste drie maanden van 2015, toen het in opkomende markten beleggende fonds tijdelijk achterbleef bij de MSCI Emerging Markets Net Return Index.
Focus op groei
De index klom met 2,2 procent, terwijl het Emerging Stars fonds net geen 1 procent toevoegde. Sinds oprichting vier jaar terug heeft het fonds, dat nu een vermogen beheert van 1,7 miljard dollar, evenwel 16 procentpunt boven de index gepresteerd.
Hansveden duidt de strategie van het Nordea-fondsals 'GARP-benadering', wat staat voor 'growth at a reasonable price'. Structurele groei van de omzet en winst, goede vooruitzichten voor de sector als geheel en aantrekkelijke waardering zijn de punten waarop een aandeel moet scoren, wil het opgenomen worden in de vrij geconcentreerde portefeuille van 40 en 60 namen.
Om geselecteerd te worden moeten bedrijven tevens voldoen aan strikte eisen betreft duurzaamheid, waarin factoren als governance, maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieu-aspecten worden meegewogen. Een te lage score op deze punten sluit de helft van de Oost-Europese bedrijven in de index uit, vooral in Rusland ligt het uitsluitingspercentage hoog. In Azië, Latijns-Amerika en Afrika lopen de uitsluitingen op tot 40, 37 en 21 procent respectievelijk.
Chinese banken onderwogen
Deze focus brengt het fonds bijvoorbeeld op ideeën in de Chinese gezondheidszorg, consumentenproducten en internet bedrijven, aldus de vorig jaar van een Zweeds pensioenfonds aangetrokken Hansveden. Daarentegen leidt de grote invloed van de overheid en intransparante verslaggeving tot een zware onderweging van onder meer Chinese banken.
Ondanks dat beleggingen in India en China de grootste bijdrage leverden aan het rendement dit jaar tot dusver, bleef het fonds zoals gezegd licht achter bij de index. Hansveden verklaart: 'De markt steeg over de gehele breedte. Voor onze 'high conviction' beleggingen was dit fantastisch. Maar ook Chinese banken waaraan we geen blootstelling hadden stegen hard.'
Een andere uitschieter was Rusland. Ook hier was het fonds om voorgenoemde reden zwaar onderwogen. 'We hebben maar een Russisch bedrijf met een notering in de Verenigde Staten in portefeuille', zegt de fondsmanager. 'Er zijn tijden dat je [als geconcentreerd fonds] pijn kan lijden', concludeert ze.
Vooruitzichten positief
Voor de middellange tot lange termijn ziet Hansveden het positief in voor opkomende markten als categorie. Ten opzichte van ontwikkelde landen ziet de de waarderingsniveau's als 'aantrekkelijk', zeker met het oog op de lange termijn groeiperspectieven. Al is ook zij zich bewust van de recente neerwaartse bijstelling van de groeiverwachtingen in een aantal landen, wat het verschil met ontwikkelde markten weer doet slinken.
Bijvoorbeeld in India moeten aangekondigde investeringen in de infrastructuur nu wel doorkomen. Ze vertrouwt er vooralsnog op dat de overheid in China erin zal slagen een harde landing te voorkomen.
Toch zal volatiliteit in opkomende markten nog wel even aanhouden, denkt ze. Geopolitieke risico's zijn groot en opkomende markten zijn zeer gevoelig voor het monetaire beleid in het westen.