Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14265

Recorduitgifte Europese junkbonds in januari

$
0
0

'In januari 2014 kwam de uitgifte uit op 7 miljard dollar, dus er is dit jaar meer dan een verdubbeling', aldus Peter Firth, directeur van het leveraged finance team bij Moody's, in een schriftelijke toelichting. 'En dat ondanks de aanhoudende twijfels over Rusland en Griekenland.'

ECB

Wel zijn de obligatie-uitgiftes wat hobbelig. Bedrijven die eerder schuldpapier hebben uitgegeven, deden dat in januari 'met hoge volumes', aldus Firth. Beleggers zijn daarentegen 'kieskeurig' over bedrijven met lagere kredietwaardigheid.

Moody's rekent erop dat de trend van de vele emissies ook de rest van het kwartaal nog voortduurt. Dat hangt sterk samen met de beslissing van de ECB om staatsobligaties op te kopen. 'Dat zal de high yield markten een verdere impuls geven', aldus de kredietbeoordelaar.

Druk

In 2014 beleefde de high yield markt al een recordjaar. Toen voor 158,5 miljard dollar aan junkbonds uitgegeven door Europese bedrijven, zo bleek begin dit jaar uit cijfers van Dealogic. In het tweede kwartaal hebben Europese bedrijven voor 81,4 miljard dollar van dat riskantere schuldpapier uitgegeven. Dat was het drukste kwartaal ooit.

Steeds meer Europese bedrijven financieren zich nu op de obligatiemarkt. De rente is laag en banken willen minder uitlenen. Beleggers zijn happig op high yield schuldpapier. Met staatsobligaties en schuld van bedrijven met een sterke kredietwaardigheid is nauwelijks nog wat te verdienen. Junkbonds betalen nog wel een 'redelijke' vergoeding. En de populariteit van dat type schuldpapier wordt nog versterkt doordat de ECB maandelijks voor 60 miljard aan obligaties gaat opkopen, waardoor de toch al lage rendementen op staatsleningen nog verder gedrukt zullen worden.

Optimistisch

Overigens meldde Moody's drie maanden geleden nog dat Europese bedrijven met een zwakke kredietwaardigheid te optimistisch zijn over hun prestaties. Ze zullen hun groeidoelstelling blijven missen, concludeerde de kredietbeoordelaar. 'De groeiverwachtingen van deze bedrijven met een wankele kredietstatus blijven overoptimistisch', stelt Tobias Wagner van Moody's in november.

Nu stelt Moody's dat voor veel bedrijven de vooruitzichten lastiger worden, vanwege de volatiele valuta en grondstoffenprijzen. De gemiddelde kredietkwaliteit blijft stabiel, maar in januari zijn er meer bedrijven waarvan de kredietstatus is verlaagd, dan bedrijven waarvan de rating is verhoogd, aldus Moody's. Zo zijn er vooral in Rusland verschillende downgrades geweest.

Copyright: Het Financieele Dagblad, 18 februari 2015.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14265