Dat stelt Asoka Wöhrmann, chief investment officer bij Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM), in zijn jongste CIO View.
Wöhrmann ziet dat dit geopolitieke risico voor landen als Columbia, Venezuela, Kazachstan, Algerije, Angola, Saoedi-Arabië, Irak en Oman. Zij zouden door de lange olieprijs het risico kunnen lopen dat er een aanzienlijk tekort ontstaat op de handelsbalans. Opkomende landen die netto importeurs zijn van energie zullen het meest profiteren van de goedkope olie, net als de geïndustrialiseerde landen.
Behalve netto-importeurs profiteert ook de wereldeconomie in eerste instantie van de val van de olieprijs. Daarna komt het ook de consumentenbestedingen ten goede, denkt Wöhrmann. De negatieve effecten van een afname in de investeringen worden pas later gevoeld, zegt hij.
Deutsche AWM gaat uit van een basisscenario, waarin de olieprijs eind 2015 is teruggekeerd naar 65 dollar per vat. Dat zal bijdragen aan een lage inflatie.
Winnaars oliecrisis
Behalve geïndustrialiseerde landen profiteren ook bedrijven van de goedkope olie. Dat geldt niet alleen voor een aantal luchtvaartmaatschappijen en producenten van consumentengoederen, maar ook voor Aziatische banken. Dit komt omdat de lage olieprijs in veel Aziatische landen zorgt voor het wegvallen van een belangrijke kostenfactor waardoor de economie en consumptie gestimuleerd worden.
Verliezers zijn oliemaatschappijen en de industriële goederen sector. Amerikaanse banken die een grote blootstelling hebben tot schaliegas zullen significant geraakt worden. Wöhrmann verwacht dat overnameactiviteiten in de oliesector fors zullen toenemen in de tweede helft va 2015.
Fall out obligatiemarkten
Op de obligatiemarkt zijn alle ogen gericht op de high-yieldobligaties van Amerikaanse oliebedrijven en op het investment-grade schuldpapier dat is uitgegeven door de belangrijke olieproducten in opkomende landen. Wöhrmann verwacht verdere marktonrust in deze beleggingssegmenten en op het niveau van nationale obligatiemarkten.
De daling van de olieprijs kan ook gevolgen hebben voor het wereldwijde monetaire beleid. 'Het geeft centrale banken meer ruimte om te manoeuvreren. De Fed kon zijn renteverhoging uitstellen. De Europese Centrale Bank heeft gezegd dat de lage olieprijs - die mede zorgt voor een lagere inflatie – als extra reden om door te gaan met het ultra-ruime monetaire beleid, de zogenoemde QE.'
Asoka Wöhrmann zal overigens samen met topmensen van Fidelity en Schroders in debat gaan op het Investment Forum van 25 maart in het Concertgebouw in Amsterdam.