Dat zeggen vijf van de zes analisten die Berkshire volgen tegen de Financial Times.
Berkshire, met een marktkapitalisatie van 370 miljard dollar het op twee na grootste bedrijf op de Amerikaanse aandelenmarkt, geeft veel minder informatie in zijn kwartaalberichten dan andere bedrijven van vergelijkbare grootte, aldus de vijf analisten. Zij typeerden de financiële verslaglegging van Berkshire als 'beperkt', 'armoedig' en 'verschrikkelijk'.
Details
Berkshire Hathaway bestaat uit een groot aantal bedrijven dat actief is in verzekeringen, nutsvoorzieningen, spoorwegen, de bouw en een aantal andere sectoren. Alleen spoorbedrijf BNSF en Berkshire Hathaway Energy publiceren eigen kwartaalcijfers. De verslaglegging van de overige bedrijven zit in de cijfers van Berkshire Hathaway, waarbij er volgens de analisten substantieel minder details worden gegeven dan andere bedrijven doen. Een afdeling Investor Relations ontbreekt bovendien bij Berkshire.
'Ik vraag niet om vertienvoudiging van de omvang van de verslaglegging', aldus Nomura-analist Cliff Gallant tegen de FT, 'maar de openheid van zaken is beperkt. Bijvoorbeeld bij General Re, een van 's werelds grootste herverzekeraars, waar zit de groei en waar niet? Waaraan is het blootgesteld en waaraan niet?'
Zijn collega Jim Shanahan van Edward Jones noemde de verslaglegging van Berkshire 'verschrikkelijk'. Jones: 'Het is een lachwekkend idee dat je dit bedrijf in kaart kan brengen zoals je dat bij andere financiële fondsen kan.'
Eerlijk
Maar Warren Buffett liet de Britse zakenkrant weten het niet met de critici eens te zijn. Volgens hem overhandigt zijn bedrijf 'alle relevante informatie voor langetermijnbeleggingen in de aandelen'.
Buffett is zelf geen bewonderaar van analisten - hij laat zich erop voorstaan nog nooit een aandeel te hebben gekocht op basis van een analistenaanbeveling. Liever gebruikt hij zijn openbare beleggingsbrieven en zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering om met beleggers te communiceren. Op die manier hebben alle beleggers volgens hem gelijke toegang tot de informatie, in plaats van dat de institutionele klanten van analisten een informatievoorsprong hebben.
Copyright: Het Financieele Dagblad, 9 februari 2015