Dat blijkt uit onderzoek van Russell Investments.
Factorbeleggen (smart beta) wint snel aan populariteit, vooral onder institutionele beleggers. Hoewel van sommige meer traditionele factoren zoals waarde, volatiliteit en momentum al decennia lang bekend is dat ze waarde kunnen toevoegen, is het voor factoren op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) voor een belangrijk deel nog onzeker terrein.
Zo wordt door veel beleggers nog altijd betwijfeld of duurzaamheid niet ten koste gaat van het rendement. En dat is niet geheel onterecht als de beleggingsinvalshoek er één is van pure overtuiging waarbij het streven naar outperformance ondergeschikt is gemaakt, zegt Helma Verkouw, mede-oprichter van het Russell Global Sustainability Council in een toelichting.
Maar duurzaamheid kan ook een outperformance opleveren als er gekozen wordt voor een benadering waarbij wordt gekeken naar de 'werkelijke materiële impact van ESG-factoren op risico en rendement'.
‘In onze uitgebreide database van asset managers blijken de beste managers al actief duurzame factoren mee te nemen in hun beleggingsbeslissingen’, zegt Verkouw. 'Wij zagen dat in succesvolle actieve portefeuilles de balans naar ESG neigt uit te slaan. De portefeuilles vertonen een voorkeur voor ondernemingen met hogere ESG-scores, ofwel een afkeer voor bedrijven met lagere ESG-scores.'
De beste actieve managers hebben net als de meeste beleggers het behalen van een outperformance als primaire doelstelling. Verkouw: 'Bij het goed uitoefenen van hun taak hoeven beleggers zich dus geen zorgen te maken dat duurzaamheid ten koste gaat van rendement. Het onderzoek biedt een waarneming onder actieve managers die voorheen nog niet op deze wijze was vastgesteld.'
Niet alle managers die een ‘tilt’ naar duurzaamheid in hun fonds hebben zijn zich daar echter van bewust. ‘Het is dus raadzaam dat te monitoren.’ Russell moedigt beleggers en haar managers aan ESG-informatie te benutten en in te zetten om zo tot nog betere beleggingsbeslissingen te komen.
Net als met andere factoren is een hogere exposure naar duurzaamheid overigens geen garantie voor extra rendement. Zorgvuldige analyse is geboden, aldus Verkouw. Ook aandelen die goed scoren op ESG-factoren kunnen namelijk overgewaardeerd raken.