In een viewpoint-bericht aan beleggers analyseert fondsmanager Greg Sharenow (foto) de situatie in Irak en de gevolgen op de financiële markten.
Hij concludeert dat, als het stof is neergedaald en de sektarische lijnen zijn getrokken, de gevolgen van de gebeurtenissen de rest van dit jaar naar verwachting slechts een beperkte invloed hebben op de olieprijzen.
Zes na grootste producent
De huidige ontwikkelingen roepen echter wel de vraag op in hoeverre Irak, als op zes na grootste olieproducent ter wereld, in staat zal zijn de olieproductie te blijven opvoeren. 'Het is denkbaar dat de olieprijzen in de komende jaren zullen stijgen als die aanwas van de productie in Irak achterwege blijft.'
Hij adviseert beleggers zich in te dekken tegen de averse gevolgen van een eventuele prijsschok. Olie-gerelateerde waarden aanhouden ter bescherming van beleggingsportefeuilles biedt interessante kansen, wijst Sharenow.
Opmars ISIS
De situtie in Irak is alles behalve stabiel. Het laatste succes van de opstandelingen die zichzelf de Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS) noemen, is de inname van de Noord-Irakese stad Mosul.
Pimco gaat er vooralsnog van uit dat de oorlogshandelingen zich zullen beperken tot de delen van het land waar de meeste Soennitische moslims leven. De grote olieproducerende regio's in het zuiden van het land zouden daarmee gespaard blijven.
Meer achtergronden op Fondsnieuws:
MFS: Opmars ISIS bedreiging voor markten