Dat stelt Gideon Smith, de Europese chief investment officer van Axa Rosenberg, in een gesprek met Fondsnieuws.
'Small- en midcap aandelen zijn op dit moment wereldwijd redelijk geprijsd, het conjuncturele herstel is onderweg en daar profiteren small en mid caps doorgaans meer van dan de markt.'
Winstverwachtingsmodel
Axa Rosenberg combineert op systematische wijze een fundamentele analyse van 20.000 bedrijven. Dat doet de belegger met een eigen historische database en een winstverwachtingsmodel. Op basis hiervan worden aandelen geselecteerd met een sterke balans en voldoende winstpotentie in vergelijking met de concurrentie. Deze database gaat terug tot 1985.
Volgens Smith wordt de bottom-up selectie gepleegd puur op rationele gronden. Anders dan bij klassieke waardebeleggers vinden er geen ontmoetingen plaats met de top van het bedrijf en is men voor zijn beoordeling van aandelen ook niet afhankelijk van het onderzoek van buy- en sell- side analisten op Wall Street.
Deze strategie wordt sinds 1999 toegepast in het Axa Rosenberg Global Small Cap Alpha Fund waarbij de ervaring met US Small Caps teruggaat tot 1987
Bij het proces wordt volgens Smith gekeken naar de fair value van een bedrijf en wordt de waardering beoordeeld in verhouding tot de assets van elke businesslijn. Daarnaast kijken de beleggers naar de specifieke karakteristieken van de onderneming. Op basis daarvan worden aandelen geselecteerd, op voorwaarde dat er sprake is van een discount.
Gestreefd wordt naar een jaarlijkse outperformance van 4 procent ten opzichte van de benchmark, de S&P Global Small Cap Index, terwijl de tracking error die beoogd wordt 6 procent is.
Performance
De composite van de strategie laat op een- en driejaars basis een outperformance zien van 4,18 en 4,09 procent respectievelijk met een tracking error van 2,10 procent.
Het fonds blijft op vijfjaarsbasis licht bij de index achter: 25,09 tegen 24,56 procent, terwijl op een en driejaarsbasis wel een outperformance wordt geboekt van 31,11% tegen 27,91 en,14,7 procent tegen 11,64 procent respectievelijk.
De gecumuleerde performance van het fonds bedraagt sinds de lancering in 1999 meer dan 286 procent, terwijl de volatiliteit met meer dan 18 procent wel hoog is maar licht lager dan de benchmark.
Op basis van de indicesn lijken de waarderingen van mid en small caps aan de hoge kant met een koers/winstverhouding van 18 tot 22. Maar vooral in Europa, is het mogelijk om een portefeuille op te bouwen op basis van een multiple van 14, aldus Smith.
Hij voegt hieraan toe dat het fonds over de hele linie in sectoren belegt, waarbij nu een lichte overweging is in industrials en retail.
Smart bèta
Naast de bovenstaande strategie beheert AXA Rosenberg ook smart bèta-strategieën, waarmee de asset manager goede resultaten boekt, namelijk een lagere volatiliteit dan de benchmark gecombineerd met een outperfromance op de middellange termijn.