'Ik ga meedenken met de Europese politici hoe de bankensector kan bijdragen aan het herstel van de economische groei', zegt Mijs over zijn overstap tegen Het Financieele Dagblad.
'De Fransen hebben bijvoorbeeld het securitiseren (het herverpakken en doorverkopen van hypotheken red) ontdekt om de balans van banken te verlichten. Dat zijn hele praktische oplossingen, maar het zou goed zijn als dat op Europees niveau wordt geregeld.'
Mijs trad in 2007 aan als directeur van de NVB, een jaar later raakte de kredietcrisis de Nederlandse bankensector midscheeps. De jurist van opleiding is altijd bezig geweest met Europese wetgeving en kent de weg in Brussel als geen ander.
Zo was hij van 2001 tot 2007 de voorzitter van de Financiële Markten commissie van de EBF, die de EC adviseerde over beleggersrichtlijnen (Mifid).
In de afgelopen jaren was hij ook al enige jaren voorzitter van het uitvoerend comité van de EBF en als zodanig vertrouwd met de club, zijn leden en de mores in Brussel. In 2011 werd hij benoemd tot voorzitter van de IBFed, de vertegenwoordiger van een selecte groep van nationale bankverenigingen.
Afgelopen jaar werd hij ook benoemd tot president van het bestuur van Euribor, een van de belangrijkste rente-indicatoren in het internationaal kapitaalverkeer.
Mijs was na de kredietcrisis van 2008 de drijvende kracht achter de code banken, die richtlijnen geeft voor beloningsbeleid en risicomanagement.
Copyright: Het Financieele Dagblad, 9 mei 2014.