De ‘prophet of doom‘ stelt dat de brede Amerikaanse aandelenmarkt fors overgewaardeerd is.
Hussman baseert zich vooral naar bedrijfsomzetten in plaats van winsten, omdat aannames met betrekking tot winstmarges onbetrouwbaar zijn. De gemiddelde koers-omzetverhouding van de S&P 500 in nu aanzienlijk hoger dat tijdens de piek in 2000 (met uitzondering van het eerste en derde kwartaal van 2000), schrijft Hussman in zijn wekelijkse marktcommentaar.
‘The fact is that unless current record-high profit margins turn out to be permanent, against all historical experience to the contrary, the overvaluation of the broad equity market is equal or more extreme today than it was at the 2000 bubble peak.’
'Geen rendement meer te behalen'
Tegen de huidige waarderingen is het dan ook erg onwaarschijnlijk dat er op aandelen nog rendement kan worden behaald, stelt Hussman, die voorzitter is van Hussman Econometrics Advisors, het beleggingsadviesbedrijf dat de Hussman Funds managed.
Deze fondsen zijn momenteel ‘defensief‘ gepositioneerd ten aanzien van de aandelenmarkten.
Om met een positieve noot te eindigen wijst hij er nog wel op dat na deze huidige ‘extreem vijandige’ marktomstandigheden vanzelf weer betere tijden voor aandelenbeleggers zullen aanbreken, zoals begin 2003 of eind 2008.
Hete zomer
Duidelijk minder ‘bearish’ is Russell Investments in z’n laatste kwartaaloutlook. Volgens deze Amerikaanse asset manager kunnen beleggers zich opmaken voor een ‘hete zomer’ voor aandelen.
Volgens Russell zijn aandelenmarkten nog steeds op zoek naar bevestiging van het feit dat de koersstijgingen van 2013 gestoeld zijn op een verbetering van de economische groei. De tegenvallende ontwikkelingen dit jaar schrijven ze toe aan de koude winter in de VS, een draai in de kredietcyclus in China en Japan’s BTW verhoging. Daarnaast zijn er verhoogde geopolitieke spanningen in Oekraïne en de Zuid-Chinese Zee.
Toch houden de strategen van Russells vast aan hun voorkeur voor aandelen boven vastrentende waarden. Economisch herstel in de VS ligt in het vooruitzicht als kern van de bevestiging van de koerswinsten in 2013, samen met hogere groei in het VK, Japan en de Eurozone.
In de huidige waardering van aandelen, die vooruitgelopen is op de conjunctuurcyclus, ligt weliswaar een uitdaging, maar Russell gaat ervan uit dat de economische cyclus de overhand krijgt. ‘De komende maanden stijgt de temperatuur echter niet alleen letterlijk, beleggers moet voorbereid zijn op een hete zomer’, volgens Martijn Kuipers, directeur Benelux & Nordics bij Russell.