Dit schrijft Solange Le Jeune, ESG analist bij Schroders, in het Responsible Investment Report dat de Britse vermogensbeheerder eens per kwartaal samenstelt.
Omslag
Le Jeune wijst op de omslag die economieën maken naar schonere energie. Daardoor kan een deel van de reserves van bedrijven in de energiesector in de grond blijven zitten.
Indien tussen nu en 2050 aan de doelstelling wordt voldaan om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius, dan zou eenderde van de oliereserves, de helft van de gasreserves en meer dan 80 procent van de huidige steenkoolreserves ongebruikt blijven.
De manier om de CO2-uitstoot te verminderen is de introductie van prijsmechanismen waarmee de CO2-uitstoot belast wordt. Daarnaast heeft ook de technologische vooruitgang zoals elektrische voertuigen impact op de vraag naar fossiele brandstoffen.
Intussen staan de kosten in de olie- en gassector al sinds de olieprijs is gaan dalen in 2014 onder druk. Het huidige lage olieprijsniveau en de ontwikkeling van carbon pricing mechanisms zal de druk op carbon intensive assets nog verder opvoeren.
Productmix
Echter, energiebedrijven lijken nog geen haast te maken met het meer produceren van aardgas, dat minder CO2 produceert dan olie. Ze blijven hardnekkig vasthouden aan de productie van olie.
Schroders meent dat energiebedrijven er verstandig aan doen die stap wel te zetten, omdat zij met een koolstofarme productportefeuille beter weerstand kunnen bieden aan de verschuiving van vervuilende naar schonere energie.