Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256

Werkt 'Abenomics' nog wel?

$
0
0

Vanwege de onrust op de wereldwijde aandelenmarkten zoeken beleggers veiliger oorden op. De yen is zo'n 'safe haven', waardoor de waarde van de Japanse munt aansterkte richting de 110 yen per dollar. 

Twee weken geleden noteerde de yen nog boven de 121 tegen de dollar. Volgens sommige beleggingsstrategen is een koers van boven de 110 yen nodig om een groei van de bedrijfswinsten te zien. Zonder winstgroei geen inflatie, is de redenering. En juist dat laatste beoogt premier Abe te bewerkstelligen met zijn beleid. 

Maar beleggers zijn in toenemende mate sceptisch dat het Abe zal lukken Japan uit de deflatiespiraal te halen. Meerdere keren is 'Abenomics', zoals zijn beleid bekend staat, al 'dood' verklaart. 

Het kritische beleggersplatform ZeroHedge schaarde zich daar recent nog onder, na een reeks van slechte macro-cijfers uit het land van de rijzende zon. Het wees onder meer op de grootste daling (op maandbasis) van de consumentenbestedingen sinds de tsunami in het voorjaar van 2011.

Het afgenomen vertrouwen in het beleid van Abe wordt ook weerspiegeld in de 'Abenomics premie', de winsten voor de in Tokio genoteerde aandelen sinds het aantreden van Shinzo Abe als premier in december 2012. 

Tot afgelopen zomer was de Topix meer dan verdubbeld in waarde, maar na het verlies van 5,4 procent vandaag is grofweg de helft van die winst weer ingeleverd. 

BNY Mellon is een van de partijen die nog wel overtuigd is van het succes van Abenomics, al spreekt het van een 'komen en gaan van groene loten' met betrekking tot de vooruitgang en 'een gemengd beeld' die recente data over de Japanse economie geven. 

Desondanks ziet de Amerikaanse belegger Abenomics als de redding voor Japan na twee decennia van deflatie. 'Het beleid heeft gezorgd voor agressieve monetaire versoepeling, herschikking van belastingen en geleidelijke structurele hervormingen, waaronder verbeteringen in de corporate governance, met als doel het bestedingen, lonen en prijzen op te stuwen.'


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256