Ook in Europa stonden woensdagmiddag vrijwel alle indices in het rood, terwijl in Azië de koersen ook onderuit waren gegaan. Uitzondering was de Shanghai Composite die sterk werd gesteund door aankopen van de autoriteiten met het doel de fragiele markt te steunen.
De zwakte van de opkomende markten blijkt ook uit de Bloomberg-JPMorgan Asia Dollar Index die terugviel tot het laagste niveau sinds april 2009. Aanleiding zijn pogingen van de Chinese centrale bank om de nationale munt, yuan, verder te verzwakken. Het doel is om de export-georiënteerde economie te steunen.
De yuan verloor behalve terrein tegenover de dollar ook terrein tegenover de yen. Tegelijkertijd staat de rente op staatsobligaties verder onder druk. De Amerikaanse tienjarige Treasuries noteerden woensdag 2,19 procent. De tienjarige Duitse rente staat nu op 0,50 procent.
Olieprijs
Ook de olieprijs staat wederom onder druk, ondanks de oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Veel olieproducerende landen, zoals Saoedi-Arabië verlagen juist hun olieprijs om meer marktaandeel te veroveren of te behouden. De Europese Brent Crude noteerde woensdagmiddag 34,71 dollar per vat. Dat is het laagste niveau sinds 2004.
De onrust op de financiële markten werd maandag veroorzaakt door een koersdaling op de Chinese aandelenmarkt van meer dan 7 procent, wat voor de autoriteiten aanleiding was om de beurs voor de rest van de dag stil te leggen. Directe aanleiding waren de zwakke productiecijfers, alsook de oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran.
De Chinese autoriteiten hebben inmiddels de voorgenomen opheffing van een verbod voor grote aandeelhouders om hun stukken in bedrijven te verkopen wederom opgeschort.
Overigens geldt dat als de aandelenbeurzen het goed doen in januari er doorgaans sprake is van een goed beleggingsjaar, doen de beurzen het daarentegen in de eerste maand slecht dan zou het jaar afgesloten kunnen worden met een gemiddeld koersverlies van 4 procent, aldus The Economist.