Het jaar zal voor aandelenbeleggers vooral de geschiedenis ingaan als dat van de crash op de beurzen op het Chinese vasteland. De geleidelijke openstelling voor buitenlandse beleggers ontketende een ware run op de lokaal genoteerde A-shares, die voorheen alleen voor Chinezen waren gereserveerd.
China
Maar toen tekenen van afzwakkende economische groei en stress in het financiële systeem aan de oppervlakte kwamen, vielen binnen- en buitenlandse beleggers over elkaar heen op weg naar de uitgang. De zwalkende respons van de Chinese autoriteiten deden het beleggersvertrouwen daarbij geen goed.
Toch leert een blik op het scorebord van The Wall Street Journal dat de Shanghai Composite het jaar met een winst van meer dan 10 procent uit zal gaan. Dit kan niet gezegd worden van de Hang Seng index van Hong Kong, die op een min van meer dan 7 procent uitkomt.
De beurzen van Griekenland en Egypte staan onderaan het overzicht. De index van de beurs in Athene staat bijna 25 procent lager dan aan het begin van het jaar. Die van Caïro levert een kleine 22 procent in.
Valuta
Voor de Grieken geldt evenwel dat de koersen nog steeds in euro genoteerd worden. De koploper uit het klassement is Venezuela, alwaar de Caracas General met 278 procent steeg. Maar mede als gevolg van de instortende olie-inkomsten is de valuta van het Latijns-Amerikaanse land niet meer waard 'dan een vuil servet', aldus CNN.
De dalende grondstoffen- en energieprijzen spelen ook ontwikkelde markten parten. Wie inzoomt op de voornaamste sectoren in bijvoorbeeld de S&P 500 index, zoals Business Insider (zie grafiek) deed, ziet dat ook in de Verenigde Staten bedrijven in de grondstoffen- en energiesectoren hard getroffen werden.
Sectoren
De enegriesector verloor zo'n 23 procent van zijn waarde, terwijl materialen een min van zo'n 10 procent incasseerde. Bovenaan staan meer op de binnenlandse economie gerichte sectoren als duurzame consumentengoederen en gezondheidszorg, met winsten van 9 en 5 procent respectievelijk. Op jaarbasis resteert voor de toonaangevende index een kleine plus van nog geen procent — zij het in sterke dollar.
De Nederlandse AEX, waarin olie ook zwaar weegt, staat in de Europese middenmoot met een plus van 5 procent. De Duitse DAX komt tot bijna 10 procent — al is dit een herbeleggingsindex. De Belgische BEL wint een kleine 14 procent.