Nooit eerder werden zoveel landen het eens over de aanpak van klimaatverandering.
Sommige delen van het akkoord zijn juridisch bindend, andere zijn afhankelijk van vrijwillige inspanningen. De komende jaren moet blijken of landen zich ook daadwerkelijk gaan houden aan de voor dit akkoord ingediende klimaatplannen.
Ondanks die onzekerheid zijn veel wereldleiders blij met het bereikte resultaat. De Amerikaanse president Barack Obama spreekt van 'een keerpunt voor de wereld' en noemt het akkoord 'de beste kans om de enige planeet die we hebben, te redden'.
Het akkoord is een belangrijke overwinning voor Obama die de aanpak van klimaatverandering tot een van de speerpunten van zijn presidentschap had gemaakt.
Omdat het akkoord zo is gestructureerd dat een aantal cruciale onderdelen niet juridisch bindend zijn, hoeft het niet voorgelegd te worden aan de door Republikeinen gedomineerde Senaat, zei een Witte Huis-woordvoerder tegen zender CNN. 'De onderdelen die wel juridisch bindend zijn, zijn al onderdeel van bestaande overeenkomsten.'
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto, 2e links) onderstreepte het mondiale karakter van het akkoord. 'We zijn een nieuw tijdperk in gegaan van wereldwijde samenwerking op een van de meest complexe problemen waar de mensheid ooit voor heeft gestaan.'
Premier Mark Rutte noemde het bereiken van het klimaatakkoord in een reactie op zijn Facebook-pagina 'historisch'. 'Voor het eerst binden 195 landen zich juridisch aan het aanpakken van de klimaatproblematiek. Dat is goed nieuws voor Nederland, voor Europa en voor de wereld.'
De Britse premier David Cameron sprak van een 'enorme stap voorwaarts die bijdraagt aan het veiligstellen van de toekomst van onze planeet'.
Het nieuwe klimaatverdrag treedt officieel in werking als ten minste 55 landen het hebben geratificeerd. Die landen moeten gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor minimaal 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Copyright: Het Financieele Dagblad, 14 december 2015