De hoofdgraadmeter Bovespa ging meer dan 2 procent onderuit in de ochtendhandel. Het waren vooral bedrijven met veel dollarexposure die het zwaar hadden. Het staatsolieconcern Petrobas verloor meer dan 7 procent, voordat er een herstel kwam.
Ook Gol Linhas Aereas Inteligentes had het zwaar op de beurs. De luchtvaartmaatschappij haalt weliswaar de bulk van zijn omzet in Brazilië, maar zijn schuld is voor 80 procent in buitenlandse valuta gewaardeerd.
Tegelijkertijd werden ook buitenlandse bedrijven afgestraft met een sterke exposure naar Brazilië, zoals de Franse supermarktketen Casino. Het aandeel verloor 5 procent, terwijl branchgenoot Carrefour bijna 3 procent prijsgaf.
Ook in de obligatiemarkt spookte het: de tienjarige rente (in dollars) op schuld steeg met 19,5 procent tot 5,685 procent.
Roberto Lampl, van het manager van het Latin America Fund van Alquity, zegt in een toelichting tegenover Fondsnieuws, dat Brazilië jarenlang geprofiteerd heeft van de vraag naar grondstoffen in China. Dit zorgde voor een hogere Braziliaanse munt en voor meer consumentenbestedingen - vooral gebaseerd op schuldaccumulatie.
'Maar doordat de regering stopte met haar hervormingsbeleid nam het bruto binnenlands product af. Tegelijkertijd bleef de groei van de productiviteit uit, omdat het infrastructuurprogramma faalde', zegt Lampl. Ook heeft volgens hem de corruptie bij staatsedrijf Petrobas niet geholpen.
Het fonds is al langere tijd negatief over de vooruitzichten voor Brazilië: de groei is te laag, de overheidsuitgaven te hoog evenals de schulden van consumenten. In combinatie met een te hoog gewaardeerde munt was een "reality check" nodig.
Gevraagd wie van de crisis kan profiteren, zegt Lampl: 'Er zijn exporteurs in de proteïnesector, maar ook schoenenproducent Marfrig of Grendene, een fabrikant van kapitaalgoederen.'
Hij adviseert weg te blijven van banken, consumentengoederen, utilities, en olie-, gas- en staalbedrijven.
Meer kansen ziet het fonds op dit moment in Mexico en Chili, die volgens Lampl door de risicoaversie in de opkomende markten te sterk zijn afgestraft. Dat geldt ook voor Colombiaanse aandelen. Alle valuta in de regio moesten depreciëren, waardoor de concurrentiepositie van veel bedrijven juist is verbeterd.
Lampl stelt dat veel bedrijven ondergewaardeerd zijn, omdat de allocatie naar Latijns-Amerika zich dit moment op een extreem laag niveau bevindt. 'Vanuit een contrair standpunt zijn wij om deze reden daarom juist behoorlijk optimistisch.'