Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256

ABP legt zich neer bij kosten private equity

$
0
0

Dit zegt Eduard van Gelderen, chief investment officer bij APG, in een interview met het Financieele Dagblad. 'Als wij die niet willen betalen, investeren ze ons geld gewoon niet. Dus je moet er of helemaal uitstappen, maar dan loop je ook het rendement mis, of je moet dit kostenniveau accepteren.'

Dit is een opvallend geluid. Zorgfonds PFZW en zijn uitvoerder PGGM roepen juist steeds dat ze de excessieve vergoedingen bij private equity kosten wat kost willen terugbrengen.

Grote pensioenfondsen als ABP en PFZW krijgen de nodige kritiek op de kosten die zij maken op durfinvesteringen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Met name de hoge bonussen die gebruikelijk zijn bij private equity, vallen slecht bij het grote publiek. In 2014 betaalde ABP meer dan een half miljard euro aan bonussen aan private equity-managers.

'Dat vinden we zelf ook lastig, maar zolang de vergoedingen gekoppeld zijn aan prestaties die de deelnemers uiteindelijk meer pensioen opleveren, kan ik het voor mezelf uitleggen', zegt ABP-bestuurder Erik van Houwelingen.

Daarbij heeft private equity niet de beste reputatie. De opkoopfondsen wordt verweten bedrijven met schulden vol te laden en leeg te trekken via superdividenden. Vorige week kwam de PvdA nog met een 12-puntenplan om dit 'sprinkhanengedrag' uit te bannen.

Pittig

ABP is ondanks de kritiek op de kosten niet van plan om uit deze beleggingscategorie te stappen. 'Kostenreductie staat hoog op de agenda, maar mag niet ten koste gaan van het rendement', aldus Van Houwelingen. Vorig jaar boekte ABP op deze beleggingscategorie een nettorendement van 23,3 procent. Over de afgelopen tien jaar was dit rendement gemiddeld 14,9 procent, waar dat op aandelen 7,3 procent was bij ABP.

Ook bij APG vinden ze de vergoedingen aan externe managers 'pittig'. Toch peinst de uitvoerder er niet over private equity beleggingen zelf te gaan doen. 'Dat vereist specialistische kennis en die hebben wij gewoon niet', zegt Van Gelderen.

Volgens de APG-bestuurder presteert slechts een kwart van de private equity-huizen beter dan de MSCI-World, een aandelenindex die wereldwijd breed wordt gevolgd. 'Het is dus nog niet zo gemakkelijk om dit succesvol te doen. Het selecteren van fondsen doen we overigens wel zelf om de kosten te drukken.' Verder probeert APG de vergoedingen een beetje te drukken door waar mogelijk co-investeringen te doen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256