Aanleiding is de angst van beleggers dat de Chinese overheid niet meer bereid zal zijn om meer stimuleringsmaatregelen te nemen ter ondersteuning van de beurs.
De jongste koersval liet Europese aandelen relatief ongemoeid. Afgezien van een lichte daling van (exportgedreven) Duitse aandelen bleven de Europese markten goed liggen.
De correctie op de Chinese markten was dinsdag de zwaarste sinds de Shanghai Composite Index op 27 juli met 8,5 procent onderuit ging. Ook de Hang Seng index in Hong Kong moest terug; weliswaar met niet meer dan 1,9 procent, maar deze index staat nu op het laagste punt in negen maanden.
De reden voor de jongste daling is dat beleggers het vertrouwen lijken te hebben verloren dat de overheid bereid is de markten verder te stimuleren om de neerwaartse spiraal tegen te gaan. Directe aanleiding was het bericht dat de woningmarkt het beter doet dan verwacht. Vrijdag werd al bekend dat de Chinese toezichthouder (CSF) op de markten de steunmaatregelen op de markten wil beperken nu de volatiliteit daalt.
CSF is volgens analisten een extreem belangrijke partij op de markt geworden door haar interventies. Zij zeggen dat beleggers in paniek raken als CSF aankondigt te stoppen met aankopen. In de periode tussen 8 juli en maandag was de Shanghai Composite Index nog met 14 procent gestegen, dankzij interventies van de markttoezichthouder.
Vorige week steeg de koers nog met bijna 6 procent na de aankondiging van de Chinese centrale bank dat zij het groene licht gaf voor een devaluatie van de yuan van ongeveer 2 procent.
De Chinese aandelenmarkten zijn de afgelopen periode zeer sterk gestegen, ondermeer doordat veel particuliere beleggers actief werden. Maar de laatste maanden zit de klad erin. Deels wordt dat veroorzaakt door een technische correctie, deels doordat uit officiële cijfers blijkt dat de Chinese economie fors minder groeit dan de afgelopen twee decennia het geval was.