De Bloomberg grondstoffenindex, waarin een groot aantal grondstoffen is opgenomen, zakte vorige week al naar het laagste niveau van de afgelopen dertien jaar en daalde maandag verder, nadat de aandelenbeurs in Sjanghai met ruim 8 procent in elkaar klapte.
China mag dan officieel nog steeds een economische groei van 7 procent rapporteren, de rapportages van grote multinationals en de sterk dalende grondstoffenprijzen vertellen inmiddels een heel ander verhaal.
China is zijn grote groei-jaren voorbij, stelde bijvoorbeeld verffabrikant AkzoNobel vorige week vast. Het bedrijf investeert daarom minder in het land. Philips liet maandag weten steeds bezorgder te worden over de wereldwijde macro-economische omgeving, vooral in China, Rusland en Latijns-Amerika. Philips neemt daarom maatregelen om de impact van 'ongunstige marktomstandigheden in landen als China' te verzachten.
Verminderde bouwactiviteiten
En grote graafmachineproducenten als Caterpillar, Komatsu en Hitachi klaagden afgelopen weken over sterk verminderde bouwactiviteiten in China. Hitachi reduceert daarom zijn voorraden door zijn Chinese fabrieken op halve kracht te laten draaien. De totale verkoop van graafmachines in China daalde in het tweede kwartaal met bijna een derde vergeleken met vorig jaar.
De afzwakkende economische groei in China heeft ook grote gevolgen voor grondstofrijke landen. 'Vooral landen als Australië en Brazilië die veel ijzererts hebben en Chili, dat veel koper bezit, worden geraakt', zegt Casper Burgering, sectoreconoom grondstoffen en industrie bij ABN Amro.
Hij schetst een onzeker klimaat op de grondstoffenmarkt. 'De China "share scare" heeft geleid tot zorgen over de onderliggende fundamenten van de Chinese economie, maar ook de aanhoudende sterkte van de dollar speelt een rol in de lage grondstofprijzen.'
Druk op valuta
De combinatie van afzwakkende groei in China en een verwachte sterkere dollar zet ook al een tijdje de valuta's van landen als Brazilië, Australië en Zuid-Afrika onder druk. Zo is de Braziliaanse real weggezakt naar het laagste niveau in twaalf jaar, schommelt de Zuid-Afrikaanse rand zelfs rond het laagste niveau van de afgelopen veertien jaar en koerst de Australische dollar rond het laagste niveau in zes jaar.
En het eind van de malaise is voorlopig nog niet in zicht. 'Alle belangrijke grondstofprijzen zullen dit jaar dalen', schrijft de Wereldbank in een recent rapport. Internationaal mijnbouwconcern Anglo American heeft daar al een tijdje last van. Het bedrijf rapporteerde vorige week een verlies van 3 miljard dollar over de eerste zes maanden en kondigde aan 53.000 banen te gaan schrappen de komende jaren.
Ruchir Sharma, hoofd van de afdeling opkomende markten bij Morgan Stanley Investment Management is somber gestemd. 'De volgende wereldwijde recessie zal worden gemaakt door China', zei hij deze maand in een interview met Bloomberg.
Copyright Het Financieele Dagblad, 28 juli 2015.