Als dat gebeurt, zullen westerse beleggers naar verwachting miljarden aan Chinese aandelen kopen. Die vloedgolf aan geld zal de koersen verder stuwen, terwijl de Chinese beurzen toch al ongekend hard zijn gestegen.
De MSCI Emerging Markets Index is de belangrijkste aandelenindex voor opkomende markten en heeft een marktkapitalisatie van bijna 8000 miljard dollar. De index bestaat uit 833 fondsen uit 23 landen: beeldbepalende bedrijven van Brazilië, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika zijn opgenomen in de MSCI EM.
Sjanhai en Shenzhen
Aandelen genoteerd aan de beurzen van Sjanghai en Shenzhen werden niet toegelaten tot de MSCI Emerging Markets Index. Reden: China had een te gesloten financieel systeem.
Buitenlandse partijen konden in Hongkong Chinese aandelen kopen, terwijl de indices van Sjanghai en Shenzen ontoegankelijk bleven voor internationale beleggers.
Sinds enkele maanden is de beurs van Hongkong verbonden met die van Sjanghai. Daardoor kunnen internationale spelers nu beleggen in China, iets wat een vlucht zal nemen als MSCI besluit om Chinese aandelen op te nemen in zijn Emerging Markets Index. Volgens sommige schattingen zullen er dan tientallen miljarden dollars naar de Chinese beurzen gaan.
En dat terwijl de beurskoersen van Sjanghai en Shenzhen dit jaar al zijn geëxplodeerd. Gemeten in euro’s steeg de beurs van Sjanghai met 70 procent en die van Shenzhen met 128 procent. Chinese burgers treden massaal toe tot de aandelenmarkt omdat de staat de regels versoepelt.
Geleend geld
Ten opzichte van een jaar geleden wordt er nu vijf keer zo veel belegd met geleend geld. Dat maakt de beurs ook riskant. ‘De rally wordt niet ondersteund door ‘fundamentals’. Winsten zijn gedaald, de economie vertraagt’, zegt James Purcell, beleggingstrateeg van UBS.
De Chinese autoriteiten zijn de belangrijkste factor achter de koersstijgingen, aldus Purcell. Van de in Sjanghai genoteerde bedrijven is 29,4 procent actief in de financiële sector en 22,2 procent in de industrie. De helft van de beurs bestaat dus uit twee sectoren die kwetsbaar zijn bij economische tegenwind.
Veel genoteerde bedrijven zijn eigendom van de Chinese staat, de toekomst is niet altijd duidelijk. Ook heeft het aandeelhoudersbelang een lagere prioriteit. ‘Ik snap dat westerse beleggers argwanend zijn ten aanzien van de waarde die staatsbedrijven hechten aan het aandeelhoudersbelang’, zegt Zhikai Chen van vermogensbeheerder Lombard Odier. Zelf belegt hij daarom ook niet in China.
Corporate governance
Ook voor Comgest is de matige corporate goverance bij veel Chinese bedrijven een reden om ‘selectief te zijn’, zegt Lodewijk van de Kroft.
Tegenstanders van een besluit van de MSCI om in China genoteerde aandelen toe te voegen, zijn bang dat Westerse beleggers de koersen ook nog verder omhoog zullen stuwen. ‘De Chinese beurzen staan nu al meer dan twee keer te hoog’, zegt Koen de Leus van de Belgische bank KBC.
Vooral passieve beleggers - beleggingsfondsen die de MSCI Emerging Market Index een op een volgen - zullen worden gedwongen om straks massaal aandelen op de beurs van Sjanghai of Shenzen te kopen. ‘Voor institutionele beleggers is beleggen op de Chinese beurs al een hele uitdaging. Laat staan voor de particulier’, zegt De Leus.
Copyright: Het Financieele Dagblad, 9 juni 2015