Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256

SSGA: Obligatiemarkt komt tot zinnen

$
0
0

Hoofdeconoom Christopher Probyn van State Street Global Advisors (SSGA) uit Boston verbaast zich niet zo zeer over de abrupte stijging van de bund yield, maar over het feit dat de Duitse rente zo ver kon zakken. Rendementen op 10-jaars staatsleningen van minder dan 10 basispunten strookten volgens hem gewoon niet met de realiteit.

Geen Japan

Beleggers sorteerden massaal voor op het opkoopprogramma van met name staatsobligaties van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo werden deflatie en een periode van extreem lage groei ingeprijsd in de obligatiekoersen. 

'Maar in werkelijkheid was hier geen reden voor. De groei is beter en deflatie is geen probleem, zoals wel in Japan', zegt Probyn in een gesprek met Fondsnieuws.

Zowel groei als inflatie nemen toe. Dit werd weerspiegeld in een stijging van de olieprijs. Uiteindelijk schoot de rente omhoog als een onder water gehouden bal.

Geruststelling ECB

De trigger hiervoor lag volgens de SSGA-econoom bij de centrale banken. Zo maakten de weifelende uitlatingen van de Amerikaanse Federal Reserve beleggers nerveus. Vervolgens kwamen er geruchten in de markt over een vervroegd einde aan het opkoopprogramma van de ECB in de markt.

Probyn gelooft niets van de gesuggereerde terugtrekkende beweging van de ECB. 'Wat het ECB-bestuur nodig heeft is geloofwaardigheid. Ze zullen het programma gewoon uitvoeren tot september 2016.' 

In plaats van de 'taper talk' waarmee de Fed destijds de markten op scherp zette, verwacht hij dat de ECB de markt gerust zal stellen. 'Ze moeten naar buiten treden en bevestigen dat de rente laag zal blijven.'

Prompt kwam de ECB dinsdag met het bericht dat een deel van de opkoop van schuldpapier naar voren wordt gehaald. De centrale bank gaat komende maanden de aankopen opvoeren.

Bijkomend effect van de lage rentes in Europa is dat ook de marktrentes in de VS laag zullen blijven, omdat kopers aangetrokken worden door het iets betere rendement. Dit schept weer wat rust op de markten.

Europese aandelen

Aan institutionele beleggers, die de Welshman​ in Nederland en enkele andere Europese landen aandoet voor hij weer naar het Amerikaanse Nieuw-Engeland vertrekt, heeft hij een sterke aanbeveling: Europese aandelen.

'Al is er al een inhaalslag gemaakt, de waardering van Europese aandelen is nog steeds gunstiger. Als je het echt wilt, kan je nog wat in Amerikaanse aandelen doen, maar we zijn niet super bulish.'

Over het aansterken van de euro is hij niet bezorgd. 'Wij zien 1,18 dollar voor een euro als fair.' Dat de euro onder de 1,10 zakte, was volgens hem een geval van 'overshooting'.

Obligaties raad hij af. 'Er is amper rendement en de koersverliezen [zoals deze maand] zijn genadeloos.' 

Risico-aversie

Probyn wijst op de market regime indicator van SSGA, die al sinds vorig jaar hoog staat. De stand boven de 66 punten op een schaal van 100 brengt de asset manager tot het voorzichtige oordeel 'hoge risico-aversie' met bijbehorend 'laag risicobudget'.

Tegenover aanbevolen overwegingen in Europese en Aziatische aandelen, staan onderwegingen in smallcaps en opkomende markten. In obligaties gaat de voorkeur uit naar bedrijfsobligaties en schatkistpapier, tegen forse onderweging van de Barclays Aggregate-index. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256