Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256

'De sell-off van obligaties heeft een positieve kant'

$
0
0

Dit zeggen multi-asset strateeg Olaf van den Heuvel en obligatiemanager Eddo van den Bogaard (foto) van Aegon Asset Management in een gesprek met Fondsnieuws.

Leningen geven

Sinds de aankondiging door de Europese Centrale Bank (ECB) van kwantitatieve verruiming, middels het opkopen van staatsobligaties in de eurozone, stegen de koersen gestaag. Het gevolg was dat het rendement op de Duitse bund op een gegeven moment nog maar 7 basispunten bedroeg.

Eerder drukte de centrale bank al de kapitaalmarktrentes van landen als Spanje, Portugal en Italië door middel van steunaankopen. Dit gaf wankele banken in de periferie van de eurozone lucht. 

Maar afgelopen weken meldden ook de banken uit de Mediterrane landen zich weer aan de verkoopkant. Volgens de Aegon-specialisten werd dit niet zo zeer gedreven door paniek. 'De Spaanse banken verkopen om meer leningen [aan consumenten en bedrijven] te kunnen geven', aldus Van den Heuvel. 

Kleine deur

Dat neemt niet weg dat opeens veel beleggers op hetzelfde moment uit dezelfde posities wilden. Van den Bogaard spreekt van de grootste sell-off in jaren. 'Nadat twijfel over de posities toesloeg, bleek de deur naar buiten klein.'

Daarbij is de liquiditeit nog steeds niet groot. De ECB koopt voor maandelijks 60 miljard euro aan voornamelijk staatspapier op, maar dit voorkwam de schok niet. Aegon AM verwacht daarom dat de markt de komende tijd volatiel zal blijven. 

Van den Heuvel noemt het een 'schemergebied' waarin de ECB opereert. 'Voor landen als Nederland en Duitsland is de rente misschien wel te laag.' Toch zal deze niet omhoog schieten, Aegon AM ziet voor de komende periode een bandbreedte voor de Duitse tienjaars bund van tussen de 0,25 en 1,0 procent. 

Gewoon positief

Tegen de drukkende werking van monetair beleid, staan opwaartse krachten uit de reële economie. Van den Bogaard somt ze op: de inflatiecijfers ontwikkelen zich gunstig, er is weer kredietgroei in een aantal eurolanden en macro-economische cijfers zijn goed.

'Het is nu een beetje of goed niet langer goed is', duidt Van den Heuvel de sell-off. 'Maar wij zijn in principe gewoon positief.' 

Hij ziet de extreem lage rentes als onderdeel van een situatie die was doorgeschoten. 'Nu zijn we terug op een normaler niveau. Overall zijn we op het goede spoor.' 

Asset allocatie

Ten aanzien van renterisico, zegt de beleggingsstrateeg wel 'voorzichtig' te blijven. Dat betekent dat de positie in staatsobligaties bewust klein gehouden wordt. En dan voornamelijk van ontwikkelde landen. 'We hebben geen Chinese staatsobligaties.'

Hij richt zich liever op 'relative value trades', ofwel misprijzingen in de markt waarvan geprofiteerd kan worden door tegen een aankoop van een te laag geprijsde obligatie een te dure te verkopen. 'Verder hebben we met onze positie geprofiteerd van een versteiling van de curve', bijvoorbeeld door lange obligaties te verkopen tegen de aankoop van korte.

In bedrijfsspecifiek of kredietrisico ziet Aegon AM een gunstiger trend, tegen de achtergrond van doorzettend economisch herstel. 'We zijn positief op aandelen, bedrijfsobligaties, high yield en asset backed securities'. 

Wel is veel fantasie al uit de markt. 'Europese aandelen zijn niet super aantrekkelijk meer, maar nog wel aantrekkelijk', aldus Van den Heuvel. In mindere mate gaat dit ook op voor Amerikaanse en Aziatische aandelen.  

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256