Dat zegt Tanguy Le Saout, hoofd van het Europese vastrentende waardenteam van Pioneer Investments.
De rente op de tienjarige Duitse bund bereikte op 15 april een dieptepunt van zo’n 0,08 procent. Inmiddels is deze gestegen naar zo’n 0,7 procent. Ook staatsobligaties van landen uit de periferie van Europa zijn massaal van de hand gedaan. Zo steeg de rente op dertigjarig Italiaans papier met 100 basispunten.
De rente op Amerikaans tienjarig staatspapier ging met 30 basispunten omhoog ondanks zwakke eerstekwartaalcijfers, en Australisch staatspapier met dezelfde looptijd steeg 65 basispunten ondanks een verlaging van de beleidsrente.
‘Er is duidelijk iets aan de hand, maar wat precies?’, vraagt Le Saout zich af. In bijgevoegde note gaat hij een reeks in de markt genoemde verklaringen af en geeft hij bij elke van deze aan hoe geloofwaardig ze in zijn ogen zijn.
Long duration
De twee meest waarschijnlijke verklaringen voor de sell-off zijn volgens de obligatiespecialist de opgelopen inflatie en de positionering (long duration) van beleggers.
‘Inflatie zou langzaam verder moeten toenemen en daarmee de huidige waarderingen ondermijnen, de economische activiteit zou moeten herstellen en de groei aantrekken, en tot slot geloven we dat een ruime meerderheid van de marktparticipanten overwogen is in vastrentende waarden, en long in de hoog renderende segmenten van de fixed income markten’, zegt Le Saout.
‘Kortom, we denken dat yields aan het einde van het jaar hoger kunnen staan dan de huidige niveaus, en zijn daarom niet van plan de exposure te vergroten nu de yields zijn gestegen.’
Bloomberg toont in een artikel een vijftal grafieken die volgens het persbureau ten grondslag liggen aan de huidige 'bond market meltdown'.