Volgens het Asian Equities Team van Schroders staat het sentiment op de beurs totaal los van de economische ontwikkeling in het land zelf en is het niet ondenkbaar dat de zeepbel barst.
De afgelopen tien maanden zijn de Chinese A-aandelen in waarde verdubbeld, terwijl de dagelijkse handel piekte op 1,5 biljoen renminbi. Maar volgens Schroders zijn macro-economische data teleurstellend en worden winstverwachtingen naar beneden bijgesteld.
Volgens Schroders wordt het feest op de Chinese aandelenmarkt gedreven doordat slecht nieuws als goed nieuws wordt geinterpreteerd. Zo voeden de zwakkere macrocijfers de hoop op meer beleidsverruiming en bredere stimulering door de Chinese beleidsmakers.
Veel particuliere beleggers financieren hun beleggingen met geleend geld, terwijl de overheid de rally steunt door beleid op het terrein van marktliberalisatie en de introductie van de verbinding tussen de beurzen van Shanghai en Hongkong.
Tot slot is er het marktmomentum: Chinese aandelen hebben het tij mee en dat is een grote drijvende kracht, die veel lokale en internationale beleggers naar Chinese aandelen zuigt. Behavioural krachten zijn aan het werk, aldus Schroders.
De Britse asset manager denkt dan ook dat veel van deze factoren de komende tijd van kracht blijven. Schroders ziet daarbij een groot verschil met eerdere bullmarkten. In 2006-2007 ging de opmars gepaard met een robuuste groei van de economie en van sterke bedrijfswinsten. Nu is dat niet het geval.
Of er een correctie komt op de Chinese aandelenmarkt hangt volgens Schroders af van de renteontwikelling in de VS, regulering door de toezichthouder die de leverage in de aandelenmarkten zou willen aanpakken en een eventueel uitblijvende monetaire verruiming die de markten verwachten.
Aangeraden wordt voorrzichtig te zijn met A- en H-aandelen, met name als het om cyclische aandelen gaat. Ook bepleit Schroders terughoudendheid tegenover Chinese banken.