Dat zei Raymond Chan, chief investment officer Aziatische aandelen van Allianz Global Investors, onlangs tijdens een internationele mediaconferentie in Berlijn.
Mexico is een goed voorbeeld. Maar verder zijn er buiten Azië weinig landen die op zo grote schaal en zo succesvol hervormingen doorvoeren, aldus de beleggingsexpert.
Opmerkelijke outperformance
De recente outperformance van de MSCI Asia ex Japan ten opzichte van de MSCI World is opmerkelijk tegen de achtergrond van de afnemende economische groei. Vooral de groeivertraging in China van meer dan 10 procent in 2010 naar 7 procent dit jaar domineert volgens hem de berichtgeving in de media.
'Bovendien is de sterke dollar historische gezien geen steun voor Azië', zegt Chan. 'We zien mede om die reden momenteel weinig positieve winstherzieningen.'
Olieprijs
Daar staat echter een scherp gedaalde olieprijs tegenover die een gunstig effect heeft op de lopende rekening van veel landen in de regio. India, Korea, Taiwan en Thailand profiteren het meest, maar het is ook goed voor China, zij het in mindere mate.
Dit verlaagt de verwachtingen voor de inflatie wat ruimte biedt voor centrale banken in de verschillende landen om de beleidsrente verder te verlagen. 'Dit zal waarschijnlijk een positief effect hebben op het beleggingsklimaat.
Waarderingen
De waarderingen van Aziatische aandelen zijn volgens Chan 'redelijk': de voorwaartse koers-winstverhouding houdt het midden van wat deze in de afgelopen tien jaar is geweest. In China en Taiwan zijn de waarderingen het laagst waardoor deze markten door Allianz GI het meest overwogen worden.
Over het begin van een nieuwe rentecyclus in de Verenigde Staten maakt Chan zich weinig zorgen. 'We denken niet dat de Federal Reserve de rente na een eerste stap snel verder zal verhogen. De nog altijd niet erg sterke dollar is daar een indicatie van.'
Een normalisatie van de rente als gevolg van economische groei, zo voegt hij toe, is sowieso niet heel zorgelijk. Dat zou wel het geval zijn als een stijgende inflatie daartoe aanzet. 'Dan worden alle markten geraakt.'
China
De groeivertraging in China, de economische grootmacht in de regio, is volgens cio niet per se negatief. 'De te snelle groei ging ten koste van het milieu en de luchtkwaliteit en was niet houdbaar. 'Beleidsmakers zijn zich daar terdege van bewust en komen met oplossingen als hebben die even tijd nodig om effect te hebben.'
In dat kader heeft China al verschillende overeenkomsten met Rusland gesloten voor de levering van gas om de afhankelijkheid van steenkool in de noordelijke provicies te verminderen.
Binnenlandse consumptie
Het proces om de export-gedreven economie te veranderen in een die meer steunt op binnenlandse consumptie verloopt goed en wordt volgens Chan onderschat door de markt. Vooral hervormingen in de financiële markten en de dienstensector worden in hoog tempo doorgevoerd.
China is bezig zijn financiële markten volledig open te stellen. Zo is de beurs van Shanghai inmiddels toegankelijk voor buitenlandse beleggers en zal medio 2015 de beurs van Shenzhen volgen. Het doel is om uiteindelijk van de renminbi een volwaardige reservemunt te maken.