Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256

MFS: Groei VS houdt aan ondanks valutaoorlog

$
0
0

Dit is de redenatie van het zogenaamde capital markets board van MFS. Het specialistenteam onder leiding van chief investment strategist James Swanson (foto) stelt dit in een bericht aan beleggers.

De marktstrategen zien drie belangrijke trends die de markten beïnvloeden: de valutakoersen, de waarderingen in de aandelenmarkten en de spreads tussen het rendement op bedrijfsobligaties en op staatsobligaties.

Hun voornaamste conclusie is dat de huidige groeicyclus, vooral die in de VS, voorlopig niet ten einde komt.

Dramatische dollar

De dramatische stijging van de dollar, vooral ten opzichte van de euro, leidt niet tot een valutaoorlog zoals we die kennen van de vorige eeuw, aldus MFS. Dat komt doordat valutaschommelingen nu geen hoofddoel zijn, maar het bijproduct van beleid in de ontwikkelde landen, zoals in Japan en de eurozone, om de lage inflatie en deflatie tegen te gaan.

De ontwikkeling van de valutakoersen blijft moeilijk te voorspellen en kan het beste bekeken worden op het niveau van individuele ondernemingen, in plaats van de invloed van schommelingen voor de regio als geheel. Bedrijven opereren steeds vaker wereldwijd en fondsmanagers selecteren ook effecten van over de hele wereld. Ze wijzen er daarom op dat het belangrijk is of een bedrijf een concurrentievoordeel voortkomend uit valutakoersontwikkelingen ook daadwerkelijk kan omzetten in rendement voor haar aandeelhouders op de lange termijn.

Aandelen hoog gewaardeerd

De aandelenmarkt is relatief hoog gewaardeerd, vooral in de VS, maar dit lijkt MFS gerechtvaardigd. Dankzij de relatief lage loonkosten en energieprijzen, aangevuld met succesvolle nieuwe technologische ontwikkelingen, kunnen bedrijven in de VS hun marges en winsten verhogen. Er zijn geen tekenen dat aan deze gunstige omstandigheden binnenkort een einde komt. De huidige groeicyclus kan nog enkele jaren aanhouden.

MFS heeft nog steeds een voorkeur voor bedrijfsobligaties ten opzichte van andere vastrentende waarden, zoals staatsobligaties. Eind 2014 groeiden de spreads weliswaar, deels doordat bedrijven uit de energiesector die obligaties uitgeven onder druk kwamen te staan, maar inmiddels heeft de high-yield markt zich hersteld en zijn de spreads weer kleiner geworden.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256