Dat zei Tim Kruis, hoofd institutionele sales van Amundi Asset Management tijdens een debat over actief versus passief beleggen op de eerste dag van de CFA Institute Research Challenge in Amsterdam.
‘De VS loopt altijd twee tot drie jaar voor op de curve. Maar kijk je hier in Nederland, dan zie je dat institutionele beleggers al een zeer substantieel deel passief beleggen’, aldus Kruis.
‘Je ziet het nu ook bij banken dat passief beleggen toeneemt’, vult Kirst Kuipers, hoofd iShares Benelux, hem aan. ‘Diversificatie-voordelen en de lage rentes spelen denk ik belangrijke rol. In obligatie-ETFs zien we op dit moment een mega-instroom.’
Fondsenbeoordelaar Morningstar stelde onlangs op basis van cijfers over 2014 dat de keuze van beleggers voor minder dure, passief beheerde indexfonden een duidelijke trend is in de VS, maar veel minder sterk in Europa en Azië.
Equilibrium
Waar de groei van passief zal eindigen? Op die vraag van een student uit de zaal antwoordde client portfoliomanager Guido Veul van ING IM dat de verdeling tussen actief en passief mogelijk naar 50-50 zal gaan. Kruis van Amundi schat in dat assief van de huidige pakweg 20 procent marktaandeel wereldwijd naar 60 of 70 procent kan doorgroeien.
Kuipers wilde geen percentages noemen en wees slechts op het feit dat iShares ongeveer elke drie jaar in omvang verdubbelt. Volgens Lucas Crasborn, hoofd Nederland voor Natixis Global Asset Management is het onderscheid tussen actief en passief niet zo zwart-wit door de opkomst van onder meer smart bèta fondsen.
Warren Buffett
De discussie over actief versus passief beheer laaide vorig jaar weer op toen superbelegger Warren Buffett zich liet ontvallen dat hij in zijn testament had opgenomen dat zijn vrouw 90 procent van zijn nalatenschap moet beleggen in een S&P 500-tracker.
Vanguard-oprichter Jack Bogle zei onlangs dat hij zelfs helemaal geen toekomst meer voor actief beheer ziet.
Maar volgens Crasborn is actief beheer zeker niet ten dode opgeschreven. ‘De afgelopen jaren werden de markten door overvloedige liquiditeit gedreven waardoor alles omhoog ging en het voor actief beheer moeilijk was een outperformance te behalen.
Maar juist nu is het een goed moment om weer in actieve fondsen te beleggen, want bij een eventuele neergang zullen ze zich beter staande houden door de focus op de werkelijke waarderingen.’
High Conviction
Ook Kruis ziet een toekomst voor fondsen die beleggen met een hoge convictie, die een superieure toegang tot informatie hebben en meer oog hebben voor absolute risico’s in plaats van relatieve risico’s.
Crasborn: ‘Onderzoek heeft ook aangetoond dat fondsen met een hoge active share een grotere kans hebben op het behalen van een outperformance en dat het vooral de kleine fondsen zijn die de markt niet weten te verslaan.’
Veul: ‘Eén slecht jaar voor actief beheer zegt niet veel. Het hangt dus ook van je beleggingshorizon af.’