Dat zegt fondsbeheer Victor Verberk van Robeco Global Credits fonds in een artikel op de website van het Nederlandse fondshuis.
Volgens hem is het beleid van centrale banken vooral gericht op het verzwakken van de valuta. 'Er zijn honderden miljarden uit geldmarktfondsen naar obligatiefondsen gevloeid, omdat er in de geldmarkt bij deze rente geen droog brood meer te verdienen viel.
En vervolgens is er weer veel geld uit vastrentende waarden naar aandelen gevloeid, op zoek naar yield.' Daardoor is er niet alleen een zeepbel in obligaties ontstaan, maar ook in aandelen, grondstoffen en vastgoed.
Verberk: 'Het is de centrale banken niet gelukt om echte inflatie te creëren, en dus zetten ze in op inflatie van alle soorten beleggingen. Het idee daarachter is dat oplopende rendementen in de portefeuille het consumentenvertrouwen aanjagen en op die manier alsnog de consumentenbestedingen en de economische groei stimuleren.'
Een keerpunt in de obligatiemarkt verwacht de fondsbeheerder als er echte inflatie optreedt. 'Op het moment dat de kredietverstrekking aan gaat trekken – en in de VS lijkt daar het eerste prille begin van te zien – moeten beleggers zich echt zorgen gaan maken.'