Dat zegt Alexandre Drabowicz, hoofd investment specialists bij Amundi Asset Management, in gesprek met Fondsnieuws.
'In 2013 en de eerste helft van 2014 was de volatiliteit naar onze mening abnormaal laag. Beleggers raakten verslaafd aan de hoge liquiditeit in de markt als gevolg van het Amerikaanse monetaire beleid van kwantitatieve verruiming', zegt hij. 'Voor komend jaar gaan wij er in ons basisscenario van uit dat de volatiliteit zal terugkeren naar historisch meer normale niveaus.'
VVIX
De volatiliteit zal echter een ander patroon laten zien. De zogenaamde volatiliteit van de volatiliteit schoot recent al omhoog, wat zich vertaalde in een all time high voor de VVIX-index.
'Wij verwachten dat periodes van snelle toename in de volatiliteit gevolgd door kalme periodes elkaar zullen blijven opvolgen', aldus Drabowicz.
Tegenvallende macro-economische cijfers of verkiezingsuitslagen in Europa kunnen bijvoorbeeld aanleiding zijn voor toenemende marktstress. Maar ook ‘flow-shocks’ in delen van de financiële markten zoals die voor high yieldobligaties, zouden daarvoor kunnen zorgen.
Instapmoment
In de huidige lage rente-omgeving zullen beleggers de correcties op de aandelenbeurzen echter waarschijnlijk aangrijpen om in te stappen of bij te kopen. Daardoor zal de rust weer betrekkelijk snel herstellen.
Van een hogere ‘vol-of-vol’ zullen de twee volatiliteitsfondsen van de Franse asset manager dan ook naar verwachting het meest profiteren. Maar de fondsen hebben ook baat bij een verdere stijging van de volatiliteit.
'Wij geloven dat volatiliteit een mean reversing asset class is, waarbij vroeg of laat de terugkeer naar het gemiddelde niveau zal plaatsvinden', zegt Drabowicz.
2008
'Begin 2008 bijvoorbeeld was de volatiliteit laag en goedkoop en waren we long gepositioneerd met onze opties op aandelenindices. Toen de volatiliteit later dat jaar sterk toenam, hetgeen al voor de val van Lehman Brothers zichtbaar werd, zijn we short gegaan.'
Die strategie leverde het Amundi Absolute Volatility World Equities fonds dat jaar, waarin de aandelenbeurzen keihard onderuit gingen, een positief rendement op van 24,89 procent in 2008. Een unicum voor een beleggingsfonds dat jaar.
De afgelopen paar jaar bleef het rendement als gevolg van de ‘artificieel’ lage volatiliteit echter achter bij de doelstelling van 7 procent (voor kosten) per jaar gemiddeld over drie jaar.
Dit jaar verwacht Drabowicz dat de doelstelling weer te realiseren is, helemaal als de markten zouden worden opgeschrikt door bijvoorbeeld een Federal Reserve die de rente eerder of sneller zou verhogen dan nu algemeen wordt verwacht. Dan betaalt de huidige long-positie zich uit.
Als gevolg van de toegenomen volatiliteit sinds de tweede helft van vorig jaar is er weer hernieuwde belangstelling voor de fondsen. Na een periode van uitstroom is er nu weer sprake van lichte instroom. Drabowicz: 'We zien beleggers terugkeren nu ze voorzichtiger worden in hun beleggingsmix.'
Lage correlatie
Diversificatie door middel van exposure naar een volatiliteits-strategie heeft volgens de beleggingsspecialist als belangrijkste voordeel dat de correlatie met aandelen en andere beleggingscategorieën extreem laag is.
Drabowicz: 'Dit is interessant omdat het is steeds moeilijker is oncorrelerende beleggingscategorieën te vinden. Zo kun je vraagtekens zetten bij staatsobligaties waarvan rentes bij een deel negatief is. Ook goud is in onze ogen geen perfecte hedge.'
Meer achtergronden op Fondsnieuws: