Volgens Aberdeen Asset Management is dit een goed moment om weer in te stappen.
De Schotten laten zich daarbij niet afschrikken door zorgen over mogelijke liquiditeitsproblemen in deze markt.
High yields maken dit jaar hun 'favorietenrol' waar, schrijft oprichter Eelco Ubbels van onderzoeksbureau Alpha Research. Hij houdt de veranderingen in de beleggingsmix van 54 asset managers bij en publiceert daarover maandelijks in zijn Asset Allocatie Consensus-rapport.
Een groot deel van de asset managers (42,2 procent) overweegt momenteel high yields binnen hun obligatieportefeuille. Voor hen pakt het begin van dit jaar goed uit. De Global High Yield Corporate Bond Index steeg tot en met 12 februari in euro’s al met 7,17 procent.
Obligaties uit opkomende markten (EMD) boekten een totaalrendement van 5,26 procent, terwijl de overige obligatiecategorieën minder dan 1 procent rendeerden.
Ook Aberdeen is positief over de vooruitzichten van high yields, na de 'sell-off' in de tweede helft van vorig jaar. Terugblikkend wijt obligatiespecialist Patrick Maldari die verkoopgolf vooral aan de dalende olieprijs en de druk op de energie-gerelateerde sectoren binnen de high yield markt.
Goede fundamentals
Ten aanzien van de Amerikaanse high yieldmarkt, veruit de grootste markt wereldwijd voor dit soort obligaties, zijn de fundamentals echter onveranderd goed. Maldari: 'Zolang de Amerikaanse economie ten minste 2 procent groeit, zal het percentage bedrijven dat failliet gaat (de default rate) en de rente-opslag ten opzichte van treasuries (de spread) laag blijven.'
Onder deze omstandigheden draait alles daarom om de waardering. En die is volgens de Aberdeen-specialist nu weer aantrekkelijk. 'Ongeacht wat de olieprijzen gaan doen is een aanzienlijk deel van de pijn al ingeprijsd.' Een vergelijkbaar herstel als na de sell-off in 2013 als gevolg van de 'taper tantrum' acht hij dan ook mogelijk.
Liquiditeit niet minder
Hard bewijs dat de liquiditeit in deze markt sterk is afgenomen, waarvoor verschillende marktpartijen waarschuwen, is er volgens de Schotse asset manager niet.
‘Als de harde waarschuwingen uit de handelscommunity geloofd moeten worden, zou iedereen zijn high yieldobligaties moeten verkopen, naast veel andere beleggingen, en de opbrengsten daarvan moeten parkeren in geldmarkten’, zo schreef Aberdeen in een rapport vorig jaar met de titel: 'Liquidity risk in high yield bonds: Not what you may think'.
Degenen die waarschuwen voor het mogelijk opdrogen van de handel verwijzen vaak naar data van de New York Federal Reserve over de posities van handelspartijen in vastrentende waarden. Die zijn door de crisis en de ‘tweehoofdige draak’, bestaande uit de Dodd-Frank Act (die de Volcker Rule bevat die bepaalt dat handel voor eigen rekening gescheiden moet worden van de overige activiteiten) en Basel III kapitaalrestricties, scherp afgenomen.
Volgens Aberdeen is de historie van de data echter te beperkt om er conclusies aan te verbinden en gaat het daarnaast niet alleen om de voorraden bedrijfsobligaties, maar ook gestructureerde producten, zoals subprime- en commercieel vastgoedobligaties.