Dat zegt fondsbeheerder Christian Zimmermann van het Pioneer Global Ecology fonds in gesprek met Fondsnieuws.
‘Dat alternatieve energie-aandelen in navolging van de olieprijs, flink zijn gedaald was naar onze mening vooral sentiment gedreven. Olie is goed voor slechts 5 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie. In de jaren ’70 was dat nog bijna een kwart’, zegt Zimmermann.
‘De elektriciteitsprijzen in de VS zijn dan ook niet gedaald en recent zelfs gestegen door hogere kosten voor het onderhoud van de grid.’
Duurzaam opgewekte energie concurreert dus helemaal niet met aardolie dat vooral wordt gebruikt voor transport. Kolen, gas en kerncentrales zijn veel belangrijker voor de opwekking van stroom in de wereld.
Zonne-energie
Het potentieel van beleggingen in met name de ‘solar’-sector is daarom niet afgenomen, stelt Zimmermann. De gestage daling van de kosten per eenheid energie maakt dat zonne-energie inmiddels steeds vaker de strijd aan kan met conventionele bronnen voor energieopwekking.
In Japan bijvoorbeeld is zonne-energie inmiddels goedkoper dan LNG, en in India kan het concurreren met diesel dat veel wordt gebruikt voor stroomgeneratoren.
Ook willen overheden de uitstoot die vrij komt bij de verbranding van steenkool en gas terugdringen om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren en iets te doen tegen de opwarming van de aarde.
Chinese doelstellingen
Vooral China heeft in dat verband eind vorig jaar ambitieuze doelstellingen afgekondigd, merkt de fondsbeheerder op. ‘In 2030 wil het land 20 procent van haar energie opwekken met niet-fossiele bronnen. Wij verwachten dat vooral zonne-, wind- en nucleaire energie daar van zullen profiteren.’
De groei van waterkrachtcentrales acht de in Dublin werkzame manager beperkt. Het marktaandeel in de energiemix van windenergie kan daarentegen toenemen van 1 naar 3 procent, wat neerkomt op een groei van 400 procent.
Solar kan stijgen van de huidige 0,1 procent in de opwekking van de totale elektriciteitsproductie van China naar 3 procent. Dit is een groei, zo heeft hij berekent, van meer dan 5000 procent.
Wacker Chemie
Een voorbeeld van een aandeel waar Zimmermann hoge verwachtingen van heeft is Wacker Chemie, een toeleverancier aan de solar-industrie die bijzonder sterk zal profiteren van een mogelijke stijging van de prijs voor poly-silicon. Maar ook Canadian Solar zou zich vanwege de zeer hoge kosten-efficiëncy als winnaar kunnen ontpoppen in de felle concurrentiestrijd met vooral Chinese producenten.
Ondanks de veelbelovende vooruitzichten voor alternatieve energie-aandelen, is binnen de portefeuille van de fondsbeheerder de blootstelling naar dit thema de afgelopen maanden geslonken. Dit kwam vooral doordat een aantal aandelen hun stop-loss niveau bereikten. Hij zegt echter klaar te staan om weer in te stappen.
Moeilijke periode
De afgelopen periode noemt de manager de moeilijkste uit zijn carrière. Zijn fonds bleef ver achter bij de benchmark, de MSCI World Index. Over heel 2014 bedroeg het rendement 8,96 procent tegen 27,87 procent voor de benchmark.
Dit kwam niet alleen op het conto van alternatieve energie-aandelen, maar was tevens toe te schrijven aan het feit dat het fonds relatief veel belegt in kleine en middelgrote groeibedrijven en het overwegen van de regio Europa.
In 2015 hoopt hij echter dat de markt weer meer oog zal hebben voor de fundamentals en houdt Zimmermann vast aan zijn overtuiging dat de Europese aandelenmarkt aantrekkelijker gewaardeerd is dan de VS.
In januari behaalde het fonds een rendement van 8,50 procent, tegen 5,29 procent voor de benchmark.