Een groeiend aantal aanbieders lokt beleggers met fiscaal aantrekkelijke beleggingen in bijvoorbeeld zonnepanelen, asbestverwijdering of mestverwerkingmachines. Deze investeringsprojecten zijn vooral interessant voor investeerders met veel inkomen in het toptarief van 52 procent die hun investering kunnen opvoeren als extra aftrekpost.
In veel gevallen hebben ze de investering daardoor direct al terugverdiend. De Belastingdienst heeft daar in diverse 'rulings' goedkeuring aan gegeven.
Hoe aanlokkelijk ze ook lijken, veel van de investeringsprojecten staan of vallen met de belastingvoordelen. Dit weekend kwamen in het Utrechtse Kamerik driehonderd boze beleggers bij elkaar die hun geld hadden geïnvesteerd in de bouw van duurzame mestverwerkingmachines. Van de tientallen machines die het project MestPartners van hun geld zou bouwen, zijn tot op heden echter slechts enkele geleverd. De beleggers vrezen niet alleen voor de 30 miljoen die ze in het project staken, maar dreigen ook hun belastingvoordeel te verliezen.
De SP wil naar aanleiding van het fiasco in debat met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over de fiscale voordelen rond groene projecten. 'We moeten stoppen met de huidige opzet van deze regelingen', zegt Kamerlid Farshad Bashir (SP). 'Als dit soort bedrijven verlies draaien, en er misschien wel nooit winst zal worden gemaakt, kan de Belastingdienst fluiten naar zijn geld.'
Herziening
Staatssecretaris Wiebes werkt momenteel aan een herziening van het belastingstelsel. De bewindsman heeft in december naar aanleiding van Kamervragen over de aftrekbaarheid van groene investeringen al laten weten onderzoek te doen naar het gebruik van de huidige regelingen. Het kabinet onderzoekt onder meer de mogelijkheid om twee veelgebruikte regelingen, de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), te laten samengaan.
Kamerlid Ed Groot van de PvdA laat in dat licht weten de belastingherziening te willen afwachten, maar stelt 'dat iedereen het er over eens zal zijn dat oneigenlijk gebruik van aftrekposten niet de bedoeling kan zijn'. Ook het CDA zegt groene subsidies die 'totaal averechts werken' te willen terugdraaien. 'Fiscale subsidies moeten het gedrag belonen dat we willen afdwingen, maar die subsidies zouden niet te stapelen moeten zijn', zegt Kamerlid Pieter Omtzigt. 'Dit soort regelingen mogen niet "gratis" zijn.'
Vragen en klachten
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt veel vragen en klachten binnen te krijgen van beleggers die het schip zijn ingegaan met beleggingsconstructies die steunen op fiscale milieuregelingen. 'De overheid probeert met fiscale prikkels bepaald gedrag te stimuleren. Maar dat mag nooit de enige drijfveer zijn voor een investering’, zegt Patrick Beijersbergen van de VEB. ‘Beleggers zien vaak de rendementen. Maar helaas ligt het vaak door alle ondernemersvoordelen gecompliceerder. Valt de tent om, wie is er dan aansprakelijk? In sommige gevallen blijven mensen zelfs achter met een schuld.’
Staatssecretaris Wiebes heeft al laten weten dat hij een einde wil maken aan de huidige belastingvoordelen voor hybride auto’s, die op zowel elektriciteit als benzine rijden. Deze subsidie heeft de schatkist tot nu toe ruim 5 miljard euro gekost. Ondernemers vroegen in 2013 in totaal voor 254 miljoen euro aftrek aan via de MIA en 85 miljoen euro via de Vamil. Dit was een verdubbeling van het aangevraagde bedrag voor 2012.
Copyright: Het Financieele Dagblad, 9 februari 2015.