Welke beleggingen dient u te vermijden? Deze contraire methode kan net zo goed zorgen voor een goed beleggingsresultaat.
De olieprijs daalde de afgelopen 6 maanden met bijna 60 procent. Deze daling vloeide voort uit een stijging van het aanbod (Amerikaans schalieolie) en een stagnerende vraag als gevolg van een trage economische groei. Saoedi-Arabië heeft de laagste productiekosten (ca. 5 dollar per vat) en straft, door het niet verlagen van haar productie, de sjiitische as die bestaat uit Iran, Syrië en Rusland. Ook de concurrentie in de VS krijgt een draai om de oren.
Oliebedrijven en olieproducerende opkomende landen dienen dus vermeden te worden. De meest recente investeringen van de oliereuzen in hun zoektocht naar nieuwe (dure) olievelden zouden wel eens de grootste misallocatie van kapitaal van dit decennium kunnen blijken te zijn. Het einde van het olietijdperk? Het stenen Tijdperk eindigde ook niet vanwege een gebrek aan stenen...
Spanje en Italië kansloos
Staatsleningen van Spanje en Italië behoren tevens tot de kansloze beleggingen. Het rendement op 10-jaars staatsleningen van die landen ligt momenteel op 1,38 procent en 1,54 procent. Dit is weliswaar een stuk meer dan de magere 0,38 procent die een belegger ontvangt van de Nederlandse staat maar het is minder dan wat de Amerikanen betalen (1,81 procent).
De VS heeft een veel lagere werkloosheid dan beide landen, een hogere economische groei en zij kan ook nog eens op elk gewenst moment dollars bijdrukken. Beleggen in staatsleningen van Spanje en Italië is het equivalent van kwartjes oprapen vlak voor een aanstormende bulldozer!
Mijd de banken in de eurozone! De dreigende deflatie in de eurozone betekent dat het bedrijfsleven haar prijzen nauwelijks nog kan verhogen. Bedrijven die cash-flow positief zijn zullen dus eerder geneigd zijn hun schulden af te lossen dan te investeren. De banken blijven vervolgens zitten met de kredieten aan bedrijven die het slechtst presteren.
In Spanje werd recentelijk een wet aangenomen die banken verbiedt huiseigenaren met een betalingsachterstand uit hun huis te zetten. Is het een wonder dat de koers van Banco Santander instortte toen zij recentelijk liet weten voor 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen te moeten uitgeven. Banco Santander had de stress test van afgelopen oktober toch met vlag en wimpel doorstaan?
Negatieve dollar cash flow
De opmars van de dollar betekent dat beleggers landen en ondernemingen dienen te mijden die een negatieve dollar cash flow hebben. De daling van het Amerikaanse handelsbalanstekort en het stoppen van QE, zorgen wereldwijd voor een tekort aan dollars. Dollars die de rest van de wereld nodig heeft om haar handel mee te kunnen financieren.
Opkomende landen en bedrijven die in die landen lenen in dollars lopen een groot risico op een faillissement. De markten schatten de kans op een faillissement van Venezuela momenteel in op 96 procent. Venezuela leent zoals veel opkomende markten in dollars. Wees dus voorzichtig met ‘Emerging Market Debt’.
Hans Betlem is chief investment officer bij IBS Capital Management.