Dat zegt Johannes Müller, chief investment officer van Deutsche Asset and Wealth Management in een eerste reactie.
Andere asset managers zijn blij met het besluit om 60 miljard euro per maand aan staatsobligaties op te kopen om het deflatierisico in de eurozone te keren.
Amundi
Zo zegt hoofdeconoom Nicolas Doisy van het Franse Amundi, die donderdag voor een investment outlook in Nederland is, dat de eurozone na deze stap van de ECB nooit meer hetzelfde zal zijn. Hij verwacht dat de eurzone nu een daadwerkelijke fiscale unie zal worden, waarin een gezamenlijk schuldenfonds komt en euro-obligaties het licht zullen zien.
Deutsche AWM schrijft daarentegen dat de staatsobligatie-aankopen van de ECB vanuit economisch perspectief noch een totaaloplossing, noch een destructieve kracht zijn. Het langst durende effect zal waarschijnlijk een lagere wisselkoers van de euro zijn, wat neerkomt op een kleine steunoperatie. In elk geval zal de invloed van QE waarschijnlijk beperkt zijn.
Deutsche AWM
De Duitse asset manager schrijft in een eerste reactie: 'We zijn veel meer verontrust door de aard van de discussies die vooraf gingen aan de bekendmaking door de ECB – waaronder vooraanstaande politici die de facto aankondigingen deden alsof het voldongen feiten waren over beslissingen die de onafhankelijke centrale bank nog niet eens had genomen.'
Amundi is het daar niet mee eens. Volgens het fondshuis heeft de Duitse regering wel degelijk met dit opkoopprogramma ingestemd, maar zal zij dat naar buiten toe nooit toegeven.
Deutsche AWM verwacht dat de depreciatie van de munt tegenover de Amerikaanse dollar zal doorgaan. Amundi vindt dat goed, want het zal de bedrijfswinsten in de eurozone ondersteunen, wat positief zal zijn voor de aandelenmarkten. Op dat punt is de analyse van de Duitse asset manager overeenkomstig.
Allianz Global Investors
Mauro Vittorangeli, obligatiestrateeg bij vermogensbeheerder Allianz Global Investors, is het grotendeels met Amundi eens.
'Dit is een historisch moment voor de Europese markten en een belangrijke stap voor een verdere integratie. Alle ogen waren vandaag gericht op Mario Draghi en hij kwam met een grotere bazooka dan beleggers hadden verwacht. Dit zal de markten vooralsnog tevreden stellen en zou moeten leiden tot het verder dalen van spreads en een depreciatie van de euro.'
'Het feit dat het programma minimaal 18 maanden zal duren zal de markten overtuigen van de vastberadenheid van de ECB om de problemen aan te pakken die de eurozone achtervolgen. De ECB heeft nu bewezen dat het, net als de Fed, in staat is om serieuze uitdagingen aan te pakken.'
Fidelity
Paras Anand, hoofd Europese aandelen bij Fidelity Worldwide Investments stelt echter dat het moeilijk is 'om de details van het QE-plan van de ECB die vandaag zijn aangekondigd met iets anders dat schouderophalen te bekijken'.
De strategie van de ECB heeft net zoveel tekortkomingen als potentiële voordelen, is zijn analyse.
'Een plan dat zo uitgebreid besproken is, kan bijna geen grote indruk meer maken op de markten of in de reële economie. Ik vraag mij af of de bereidheid van de ECB om de balans te laten groeien niet meer impact heeft gehad als een latente hefboom dan de actie die nu wordt ingezet.'
UBS Asset Management
UBS Asset Management raadt beleggers aan om in de komende periode te letten op het kwartaaloverzicht dat de ECB geeft over bankleningen. Daarnaast is belangrijk wat op de verkiezingsuitslag in Griekenland, komende zondag, volgt: wint de radicale Syriza-partij en stelt zij het Griekse lidmaatschap ter discussie.
Tot slot is de olieprijsontwikkeling volgens UBS belangrijk. Deze daling heeft zowel negatieve als positieve effecten voor de ECB. Prijsdaling kan betekenen dat de consumptie stijgt, maar het drukt ook de inflatie.
Russell Invesments
Beleggingsstrateeg Wouter Sturkenboom van Russel Investments stelt vast dat de eerste reacties op de financiële markten op het besluit van de ECB in lijn waren met de verwachtingen. De euro daalde en de beurzen stegen. Dit zal naar verwachting nog even aanhouden, zegt hij
'Het enige verrassing was te zien bij de rentes van kernlanden, die net als hun perifere tegenhangers daalden. Op termijn verwachten we hogere inflatieverwachtingen en een verminderde vraag naar veilige havens die de yields 10 tot 20 procent zal opdrijven, hoewel we er ons van bewust zijn dat een hogere vraag mogelijk het aanbod zal overtreffen waardoor de rentes mogelijk laag blijven.'
Voor aandelen en bedrijfsobligaties uit de eurozone en staatsobligaties uit de perifere landen is de Europese QE 'een heel dikke kers op toch al lekkere taart'.
Aegon Asset Management
Henk Eggens, European CIO bij Aegon Asset Management zegt in een reactie dat het zinvol lijkt om risico’s in portefeuilles te blijven nemen. Het iets groter dan verwachte opkoopprogramma zal volgens hem een positief effect hebben op de markten voor vastrentende waarden én bedrijfsobligaties.