Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256

Carmignac waarschuwt voor valutaoorlog

$
0
0

Dat schrijft Didier Saint-Georges (foto), lid van het investeringscomite van de Franse asset manager Carmignac Gestion, in een brief aan beleggers waarin het vooruitblikt op het komende jaar.

‘Door de aangekondigde divergentie tussen het monetair beleid in de Verenigde Staten, dat zich onvermijdelijk zal normaliseren, en het beleid van de ECB, dat zich juist opmaakt voor kwantitatieve versoepeling, gaan we ervan uit dat de euro zal dalen ten opzichte van de dollar’, zo zegt hij.

‘Maar ook hier is het zaak de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Door de zwakke inflatie, die in de hand gewerkt wordt door de dalende olieprijs, de geringe loonstijging en de krachtige dollar, heeft Janet Yellen minder haast om de beleidsrente van de Fed te verhogen.

Kwantitatieve verruiming

Wat de langverwachte ‘quantitative easing’ in Europa betreft, kan de ECB, die er niet in slaagt de prijzen stabiel te houden, als laatste redmiddel nog zijn balanstotaal uitbreiden, onder meer door de aankoop van staatsobligaties, vervolgt Saint-Georges.

‘De bank hoopt hiermee de euro verder te doen dalen en de inflatieverwachtingen, evenals de concurrentiepositie van Europese fabrikanten, op peil te houden. Maar niemand weet nog hoe vergaand de versoepeling zal zijn, noch welke vorm deze zal aannemen.

Bovendien zal Japan, dat zich al van hetzelfde wapen bedient en dit zojuist opnieuw van munitie heeft voorzien, hierbij een uiterst geduchte concurrent vormen.’  

Risicobeheer centraal

In 2015 stelt Carmignac dus nog flexibel te moeten zijn en zal het zich moeten profileren als risicobeheerders. ‘Deze beheerfilosofie streeft ernaar het spaargeld van cliënten te beschermen tegen omvangrijke marktcorrecties, maar ook om onderschatte rendementsbronnen aan te boren’, aldus Saint-Georges.

Deze onderschatte rendementsbronnen zouden zich in 2015 in de opkomende landen kunnen bevinden, die sinds vijf jaar ‘in de hoek zitten waar de klappen vallen’, en met name in China, waar de marktliberalisering snel nieuwe en gediversifieerde kansen zou kunnen opleveren.

‘De rendementsbronnen kunnen zich ook aandienen in nieuwe technologiesectoren die we bestuderen, of in bepaalde momenteel verwaarloosde segmenten van de grondstoffensector, waar het aanbod fors dreigt terug te lopen.’

Tot slot zou voor de Europese belegger ook ‘goed gepositioneerd internationaal beheer een belangrijke rendementsbron kunnen zijn in het geval van een daling van de euro’.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256