Dit zeggen managers van het Comgest Emeriging Markets fonds, Europese pionier op het gebied van aandelenbeleggingen in opkomende markten.
Ups en downs
Tijdens het tweejaarlijkse beleggersseminar, dat recent werd gehouden in Parijs, benadrukte de Franse aanbieder zijn lange trackrecord in deze roerige beleggingscategorie.
In hun presentatie liepen managers Vincent Strauss, Wojciech Stanislawski en Emil Wolter (foto) langs de ups en downs van de afgelopen decennia. Op de euforie eind jaren tachtig, volgde crises in de jaren negentig. De sfeer van capitulatie rond 2002, sloeg in de jaren tien van deze eeuw weer om naar hooggespannen verwachtingen.
Onderliggende trend
Opkomende markten kwamen snel uit het dal van de kredietcrisis. Met lage rente en groei in het westen, keerden beleggers op zoek naar groei terug. Met de verwachtingen liepen ook de waarderingen hoog op.
Toen grondstoffen piekten en met name de Chinese groei begon af te vlakken, corrigeerden aandelen naar beneden. 'Consolidatie was onvermijdelijk', aldus Stanislawski.
Echter, zo wijst hij, de onderliggende opgaande trend in de winstgroei bleef intact.
Focus op winstgroei
Daarbij is de algemene trend maar de helft van het verhaal, vult zijn collega Wolter aan. Terwijl de MSCI Emerging Markets de afgelopen twintig jaar een gemiddeld jaarrendement had van 4,8 procent, was dat 9,0 procent voor Comgests EM fonds.
De fondsmanager zegt geheel volgens de Comgest-filosofie dat de kwaliteit van de bedrijven waarin belegd wordt voorop staat. In vergelijking tot de MSCI-index vertonen de circa 40 fondsen in portefeuille een hogere groei van de winst per aandeel.
Comgest probeert bedrijven te selecteren die ongevoelig zijn voor de economische cyclus. 'Onze baan is niet het maken van macro-ramingen', zegt Wolter.
Niet in een vacuüm
Maar helemaal onttrekken kan hij zich er niet aan. Zo bemoeilijkt marktvolatiliteit het maken van winstramingen, aldus de manager. 'Het helpt om je te realiseren dat geen bedrijf in een vacuüm opereert.'
Tijdens de vragenronde na de presentatie, gaan de meeste vragen over macro-vraagstukken als de sterke Amerikaanse dollar, geopolitieke instabiliteit rond Rusland en economische afkoeling in China.
Wolter ziet de sterke dollar in de eerste plaats effect hebben op emerging market debt. Comgest zoekt bewust naar bedrijven met weinig schuld en de kracht om op afzetmarkten de prijzen te zetten. Dit maakt ze minder dollargevoelig.
Rusland en China
Stanislawski ziet de gedaalde waarderingen in Rusland als mogelijk interessant instapmoment. 'Geopolitieke gebeurtenissen kunnen in principe een goed moment zijn om te beleggen voor de lange termijn.'
Comgest belegt nauwelijks in Rusland. Stanislawski verwacht 'in de komende maanden' de blootstelling echter uit te breiden. 'Maar we blijven erg voorzichtig.'
Op de vraag hoe het team van fondsmanagers aankijkt tegen de beurslink tussen Hongkong en Sjanghai, laten ze weten hier positief over te zijn. 'We beleggen hier al langer en we hopen snel in een, twee of drie lokale A-share bedrijven te stappen.'
Comgest
Comgest is een middelgrote vermogensbeheerder met zo'n 16,4 miljard euro onder beheer en rond de 100 werknemers, waarvan een meerderheid mede-eigenaar is in het bedrijf. Comgest Growth Emerging Marktets maakt deel uit van het FN Universe en heeft dit jaar tot nu toe een rendement geboekt van 13,6 procent.
Eens in de twee jaar nodigt Comgest relaties uit in Parijs voor een beleggersevenement. Onder de honderden aanwezigen waren er ook tientallen gasten uit Nederland.