Daarvoor waarschuwt beleggingsstrateegRussKoesterich van BlackRock in zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Positieve cijfers over de detailhandelsverkopen in november leverden het jongste bewijs dat de Amerikaanse economie in de lift zit. Maar de VS staan er in toenemende mate alleen voor.
'Buiten de VS zien we verschillende tekenen van afnemende groei: zwakke import en export data uit China, meerdere neerwaartse bijstellingen voor de wereldwijde olievraag gepaard met een verdere daling van de prijzen, aangescherpte buffervereisten in China en hernieuwde zorgen over de Europese politiek.'
Geldstromen
De tweedeling tussen de VS en de rest van de wereld werd volgens Koesterich sterk weerspiegeld in het geld dat werd belegd in beleggingsfondsen en ETFs. In de week eindigend op 10 december zagen Amerikaanse ETFs een instroom van 2,4 miljard dollar, terwijl Europese fondsen kampten met 1,6 miljard doller aan onttrekkingen.
Toch worden ook Amerikaanse beleggingen geraakt door de wereldwijde groeivertraging. De S&P 500 daalde naar het laagste niveau in vijf weken en de volatiliteit gemeten door de VIX-index steeg voor het eerst sinds oktober tot boven de 20. De VIX-index stond minder dan twee weken geleden nog onder de 12.
Ook wijst de strateeg op de aanzienlijk 'sell-off' in high yields. De spread met de Amerikaanse staatsobligaties liep daardoor op naar het hoogste niveau sinds juni 2013.
De grootste verliezen waren eens te meer in de grondstoffensector, en dan vooral olie. De prijs van Amerikaanse olie daalde tot onder de 60 dollar per vat, het laagste niveau sinds juli 2009.