De financiële markten gaan er in reactie op de speech van Draghi vanuit dat de ECB nieuwe opkoopprogramma's zal opstarten en mogelijk zal uitbreiden tot staatsleningen. Aanleiding voor Draghi's waarschuwing is zijn angst voor de deflatiespiraal in Zuid-Europa.
De speech van Draghi zorgde ervoor dat de euro tegenover de dollar daalde tot 1,2390, het laagste punt sinds 2012. Tegelijkertijd drukte de ECB-president ook de Italiaanse tienjaarsrente naar een laagterecord van 2,21 procent, terwijl ook de Franse, Portugese en Spaanse rentes daalden.
Tegelijkertijd met de stijging van de dollar, gingen vrijwel alle aandelenbeurzen omhoog. De Amerikaanse S&P 500 met een half procentpunt naar een all time high, terwijl ook de MSCI All Country World Index terrein won. De Stoxx Europe 600 Index voegde meer dan 2 procent toe en de Duitse Dax won zelfs in de afgelopen vijf handelsdagen zelfs meer dan 5 procent. De S&P 500 staat nu op een year to date winst van 11 procent.
De aankondiging van ECB-president Draghi dat hij de inflatie wil aanwakkeren, zorgde ook voor een stijging van de goudprijs die op 4 november het laagste punt had aangeraakt, maar sindsdien bijna 3 procent is gestegen. Ook koper was in trek.
De ECB heeft aangekondigd bereid te zijn voor 1.000 miljard euro aan covered bonds en asset backed securities op te kopen. Doel ervan is de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf te stimuleren, maar ook is er bezorgdheid om het feit dat een aantal Zuid-Europese landen in een deflatiespiraal is beland.
In de Italiaanse media werd het wilde gerucht verspreid dat Duitsland op het punt zou staan uit de euro te stappen. Dat bericht kwam op de dag dat De Nederlandsche Bank een substantieel deel van zijn goudvoorraad terugbracht van de Verenigde Staten naar Nederland.
De stijging van de dollar tegenover andere valuta, zoals de euro, maakt dat Amerikaanse beleggers hun buitenlandse beleggingen hedgen. Zo hadden indexfondsen die een hedge bieden tegen valutarisico een instroom in september van 18 procent tot meer dan 21 miljard dollar.
Zakenbanken stellen dat de stijging van de dollar nog geruime tijd zal aanhouden, vanwege het economische herstel en de verwachting dat de Federal Reserve volgend jaar de rente zal verhogen
Tegelijkertijd kondigde vrijdag de Chinese centrale bank aan dat de officiële rentetarieven voor het eerst sinds juli 2012 worden verlaagd, wat erop wijst dat de autoriteiten zich zorgen maken over de groeivertraging.
De Chinese centrale bank verlaagde de rente met 25 basispunten tot 2,75 procent, terwijl het eenjarige rentarief met 0,4 procent werd verlaagd tot 5,6 procent.
Meer achtergronden op Fondsnieuws: