Dat zegt Jon Mawby, obligatiespecialist bij GLG, tegen Investment Week.
De grootste obligatiefondsen wereldwijd hebben sinds de financiële crisis van 2008 te maken met afnemende liquiditeit. Dat terwijl beleggers in toenemende mate op de korte termijn gefocust zijn en fondsen met dagelijkse verhandelbaarheid een enorme instroom hebben gezien.
Wanneer iedereen dan tegelijk door een deur naar buiten wil, kan dat volgens Mawby een verwoestende uitwerking hebben op de obligatiemarkten.
Lijken op systeembanken
'Het komt erop neer dat veel beleggers in dagelijks verhandelbare obligatiefondsen zitten die te groot zijn geworden', zegt de mede-beheerder van het GLG Strategic Bond fonds. 'De fondsen zijn gaan lijken op de systeembanken uit 2007.'
De zorgen van Mawby bij die van verschillende toezichthouders waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de BIS (de bank der centrale banken in Basel).
‘De concentratie van vermogen bij een klein aantal zeer grote beheerders zorgt voor een verhoogd “brand risk”’, schrijft het IMF deze maand in zijn Global Financial Stability Report.
Als op grote schaal geld uit een bepaald fonds wordt teruggetrokken kan dit volgens het IMF zorgen voor een schokeffect in de markt en imagoschade voor de beheerder van het fonds. Dat kan weer nieuwe uitstroom tot gevolg hebben.
Vanguard en BlackRock, twee van 's werelds grootste aanbieders van ETFs, wuifen die zorgen echter weg.
Meer achtergronden op Fondsnieuws:
Grote fondshuizen worden steeds dominanter