Wade (foto) en Zangana wijzen er op dat de stijging van de dollar voornamelijk samenhangt met divergentie in het monetaire beleid. De Fed loopt voorop in het afbouwen van steun, maar een dure dollar kan in combinatie met zwakke grondstoffenprijzen de Amerikaanse centrale bank verleiden tot langere voortzetting van het ruime beleid, met het gevaar van bubbelvorming tot gevolg.
Dit is de stelling dien de Schroders-economen betrekken in hun nieuwsbrief Economic & Strategy Viewpoint.
Hoge dollar positief
Deels valt de stijging van de dollar samen met een toename van volatiliteit. Sommige analisten zien daarin een terugkeer van de risicoaversie. Wade en Zangana zien met name positieve effecten van een dollarstijging, die volgens hen vooral gedreven wordt door hogere rente en een krappere arbeidsmarkt.
Minder aandacht krijgt de convergentie van de obligatierente in de eurozone tussen de periferie en de kernlanden. Dit is een positieve ontwikkeling en er kunnen nog kansen liggen in deze handel, aldus Wade en Zangana. Momenteel zijn het niet zozeer buitenlandse banken, maar de banken uit de eurozone zelf die de liquiditeiten van de ECB aanwenden om schuldpapier uit de periferie te kopen.
Mogelijke implicaties
Ze sommen de implicaties van een dure dollar op: het tempert de inflatie en de noodzaak om het beleid te verkrappen-kan een ’self defeating’ effect hebben; het legt druk op de opkomende markten en raakt hun concurrentiekracht; hiervan kunnen Japan en Europa profiteren, meer dankzij stijgende bedrijfswinsten dan door groei van de export.
Het risico dat Schroders met name ziet bij de huidige opmars van de dollar, is een herhaling van de jaren negentig, toen de Fed tijdens de Azië-crisis een krapper beleid voor zich uit schoof uit angst voor deflatie. Het gevolg was teveel liquiditeit in de markt, die voeding gaf aan de bubbel in de technologie-sector.
Een treuzelende Yellen kan nu ook de oorzaak zijn voor een zeepbel in de financiële markten. De positieve kant van een dure dollar is de steun die het geeft aan Japan en de eurozone, twee delen in de wereld die dringend om reflatie verlegen zitten.