Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14257

'Bedrijfswinst opkomende markten bodemt uit'

$
0
0

In de kantlijn van een door Carmignac Gestion georganiseerde presentatie voor Nederlandse institutionele beleggers in Amsterdam, zegt Pickard dat zijn algemene indruk van aandelen in opkomende markten kan worden samengevat als ‘goedkoop’ en ‘nabij het omslagpunt’. 

De manager van het fonds dat 1,4 miljard euro heeft belegd in opkomende markten baseert zijn optimisme op verschillende macro-economische en politieke ontwikkelingen die volgens hem goed uit pakken voor bedrijven in opkomende landen.

Ten eerste gaat hij ervan uit dat de wereldeconomie ‘niet meer verslechterd’. Ten tweede wijst hij op het aantrekken van de wereldhandel, wat een stimulans is voor de vaak exportgerichte bedrijven. En ten derde verwacht hij veel van hervormingen.

Terugtreden Fed

Vorig jaar ging een schokgolf door de opkomende aandelenmarkten, toen de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) begon te spreken over afbouwen van het ruime monetaire beleid. Carmignac Emergents sloot het jaar af met een min van 6 procent, een geringer verlies dan de markt.

Dit jaar maakte de categorie een inhaalslag, weet ook Pickard. ‘Hoeveel hoger staan we, een procent of 18?’ Het Carmignac-fonds staat year-to-date op een plus van 10 procent. Beleggers schrikken niet meer van de Fed. ‘Ze weten dat als de Fed een stapje terugdoet, de economie goed is. En dat is goed voor opkomende markten.’

Hervormingen

Met name landen waar politieke leiders hervormingen afkondigden deden het goed. Pickard noemt politieke omwentelingen India en Mexico. Maar ook China maakt volgens hem progressie in het uitbannen van corruptie en liberaliseren van de kapitaalmarkten.

In India is de hervormingsgezinde Narendra Modi gekozen tot premier. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij investeringen en hervormingen op economisch terrein. Pickard ziet dit als voorbode voor orders voor bedrijven zoals toeleverancier voor de bouw Jaiprakash. 

Mexico had lang gebrek aan groei. Gevolg is dat bijvoorbeeld arbeid goedkoop is. Het land profiteert verder van de groei in de grootste handelspartner, de Verenigde Staten. ‘Amerikaanse bedrijven offshoren productie steeds vaker naar Mexico.’ Ook wordt nu gepraat over privatiseringen, waar eerder de staat de olie-industrie nationaliseerde.

Opening China

China is intussen alles behalve afgeschreven. Ook Pickard mijdt de huizensector en banken, maar hij wijst erop dat het verband tussen de aandelenmarkt en de economie niet sterk is. Terwijl de economie ‘booming’ was, hebben de aandelenmarkten niet veel gedaan. De aandelenmarkt kan volgens de fondsmanager nu profiteren van de geleidelijke openstelling voor buitenlandse beleggers.

‘In Rusland is het moeilijk is om nu veel geld te hebben’, aldus Pickard. Toch houdt hij de markt in de gaten. ‘Je moet kansen zien, zie het op een termijn van 20 jaar, je moet kopen als iedereen iets haat.’ Vooralsnog ziet het er volgens hem niet naar uit dat de Russische president Vladimir Poetin concessies zal doen.

In Brazilië staan verkiezingen op stapel. ‘Dit is niet zo’n duidelijk verhaal als India of Mexico’, waarschuwt Pickard. Hij ziet nog veel economische beren op de weg voor een nieuwe regering. Het land is daarbij erg afhankelijk van China.

Wederopbouw

Als landentips noemt Pickard Columbia en de Filipijnen. Beide hebben een inhaalslag te maken. Columbia heeft min of meer afgerekend met de Farc-opstandelingen. En de Filipijnen hebben sinds de Azië-crisis eind jaren ‘90 gekwakkeld. Maar beiden maken nu werk van de wederopbouw. Sectoren als infrastructuur en olie bieden volgens Pickard kansen.

Meer achtergronden op fondsnieuws:

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14257