Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14271

Debat: Waarom sociologie belangrijker is dan P/E

$
0
0

Zo zoekt Antonio Fatás, een vooraanstaande professor economie aan Insead, het antwoord op de zorgen van Shiller in het feit dat het historisch gemiddelde waarna de Amerikaan verwijst er eigenlijk niet toe doet.

Shiller stelt dat het langetermijngemiddelde van de koerswinstverhouding ongeveer 15 is en op dit moment zelf meer dan 25, hetgeen volgens de Amerikaan slecht drie maal eerder het geval was: 1929, 1999 en 2007.

Nog meer dan dat cijfer verontrust het Shiller dat uit een enquête die de econoom al sinds 1989 afneemt onder particuliere en institutionele partijen blijkt dat ondertussen het vertrouwen onder beleggers in hun antwoord op de vraag of aandelen over- of ondergewaardeerd zijn, gedaald is tot een minimum. 'Kort samengevat, men begint zich zorgen te maken.'

Lees het artikel: Waarderingsratio's zijn zorgwekkend hoog

 

Fatás werpt drie argumenten tegen waarom het historisch gemiddelde misschien helemaal niet zo relevant is: het rendement op andere assets is sterk gedaald. 'Here is where secular stagnation meets irrational exuberance', schrijft de Portugese econoom.

Door de lage rente bedraagt het rendement op obligaties nog maar 0 of 1 procent (tegen een historisch gemiddelde van 3 tot 4 procent) en zijn aandelen veel aantrekkelijker.

Ook neemt de economische groei af, waardoor het rendement op aandelen weliswaar daalt maar met gemiddeld 6 procent nog altijd 6 procent hoger is dan obligaties. Hierdoor is de risicopremie van aandelen in historisch opzicht niet wezenlijk veranderd.

Tot slot stelt Fatás zich de vraag of een risicopremie in de huidige marktomstandigheden hoog is. Hier verwijst hij naar het historisch perspectief en wijst hij erop dat een dergelijke risicopremie aanleiding gaf tot de conclusie dat aandelen ondergewaardeerd waren en beleggers te risico-avers zijn.

Fatás haalt Shiller aan die eerder schreef: 'Ik vermoed dat het antwoord voor een groot deel ligt op het terrein van sociologie en sociale psychologie. Als de stemming omslaat, kunnen aandelenbeleggingen ons teleurstellen.'

Fatás is het daar mee eens: sociologie en sociale psychologie zijn nu beter te gebruiken om de toekomstige koers van aandelen te analyseren dan koerswinstverhoudingen.

'One still hopes that in the long run, fundamental analysis will produce a good indicators of rates of returns. But until the long run arrives, hold tight.'

Lees: Irrational exuberance meets secular stagnation

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14271