Dat schrijft Anatole Kaletsky van het onderzoeksbureau GaveKal Research in zijn laatste artikel van een serie van vier over het toekomstperspectief voor beleggers.
Kaletsky wijst erop dat zonder een majeure economische crisis of een drastische verkrapping van het monetaire beleid de bullmarkt nog ten minste twee jaar kan aanhouden. Alleen crises van het type 2011/2012, toen rekening werd gehouden met een uiteenvallen van de euro, zou een koerscorrectie van meer dan 20 procent kunnen veroorzaken.
Beleggers en analisten die van mening zijn dat het gevaar van een correctie nu al groot is, hebben het mis, oordeelt Kaletsky. Waarderingen zijn in de VS licht boven het langere termijngemiddelde en in andere delen van de wereld liggen ze er nog onder.
Daarnaast lopen waarderingen volgens Kaletsky op dit moment niet echt uit de pas - gelet op de specifeke marktsituatie van extreem lage rentes. Zo reageren de markten op hevige exogene schokken op dit moment juist door de exposure naar aandelen te verhogen.
Een correctie komt er dan ook alleen als de waarderingen echt 'overstretched' zijn. Als dat het geval is, dan kan een op het oog ondergeschikt feit al tot een zware correctie kunnen leiden, waarschuwt de mede-oprichter van GaveKal Research.
In die zin zou een correctie meer de karakteristieken van 1987 dan van 2007 kunnen aannemen. In dat jaar versnelde de waarderingsgedreven expansie en ging op 19 oktober de koerswinst van het hele jaar in één dag verloren.
De bullmarkt van 2009 tot 2013 lijkt volgens Kaletsky sterk op die van 1982 tot 1986, maar met dat verschil dat er toen in 1987 sprake was van een versnelling van de koerswinst terwijl die nu juist uitblijft.